Ga naar hoofdinhoud
Nova Legal Voor Waterputten In Oeganda

Nova Legal voor waterputten in Oeganda

Geüpdatet op 02 dec 2019 om 12:12

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Een veel gehoorde uitdrukking in het begin van het nieuwe jaar. Helaas geldt dit niet voor iedereen. En daar willen we met Nova Legal iets aan doen, door elke maand een waterput te laten aanleggen in Oeganda.

Schoon drinkwater is voor ons in Nederland bijna vanzelfsprekend. In Oeganda is het allesbehalve dat. Daar lopen kinderen en volwassenen elke dag vier tot zes uur naar een waterpunt om schoon drinkwater te halen. Dat moet anders en daar gaat Nova Legal iets aan doen door iedere maand een waterput te bouwen waar het nodig is.

Zonder water, geen leven

Wereldwijd hebben 1 miljard mensen geen toegang tot schoon drinkwater. Jaarlijks sterven er 3 miljoen kinderen omdat zij niet genoeg schoon water tot hun beschikking hebben. Overleven wordt onmogelijk. Hoog tijd voor actie!

Schoon water = school

Door een waterput aan te leggen, hoeven kinderen niet meer elke dag uren te lopen om 30 liter water te halen. Elke waterput die wordt aangelegd, zorgt ervoor dat er gemiddeld 16 kinderen daadwerkelijk naar school kunnen.

En schoon water = werk

Niet alleen kinderen kunnen naar school, maar ook dorpsbewoners kunnen aan het werk. De aanleg zorgt gemiddeld voor 106 extra banen. Met een vast waterpunt in de buurt, ontstaan er veel kansen voor landbouw.

De waterput zelf levert ook werk op, want die moet onderhouden worden. Doordat de put wordt aangelegd door specialisten samen met lokale dorpsbewoners, weten de dorpsbewoners precies hoe de put werkt en hoe ze het kunnen repareren als er iets kapotgaat. De onderdelen voor een waterput komen bij lokale winkeliers vandaan. Zo kunnen dorpsbewoners kapotte onderdelen altijd vervangen omdat ze het in de buurt kunnen kopen. Dat is goed voor de lokale economie én voor de dorpsbewoners zelf.

Back To Top