Ga naar hoofdinhoud
Transitievergoeding 2020: Veranderingen Door De Wet Arbeidsmarkt In Balans | Nova Legal | Juristenkantoor Groningen En Amsterdam

Transitievergoeding 2020: veranderingen door de Wet arbeidsmarkt in balans

Geüpdatet op 28 sep 2020 om 09:09

Een transitievergoeding is een vergoeding die de werkgever aan de werknemer moet betalen nadat de werkgever het dienstverband beëindigt. De vergoeding is bedoeld om de overgang naar een volgende baan makkelijker te maken. In deze blog leggen we uit wat de regels omtrent de transitievergoeding sinds 1 januari 2020 zijn.

Wat is transitievergoeding?

Een transitievergoeding is een vergoeding die de werkgever aan de werknemer moet betalen nadat de werkgever het dienstverband beëindigt. De vergoeding is bedoeld om de overgang naar een volgende baan makkelijker te maken. We leggen uit wat er is veranderd.

Situatie vóór 1 januari 2020

Vóór 1 januari 2020 had een werknemer na twee jaar dienstverband recht op een transitievergoeding, wanneer een werkgever het dienstverband beëindigde. De vergoeding werd alleen berekend over volledig gewerkte periodes van zes maanden. Dit werd naar beneden afgerond.

De werknemer had recht op ⅙ maandsalaris per half dienstjaar in de eerste tien jaar van de arbeidsovereenkomst. Daarna gold ¼ maandsalaris per half dienstjaar. Voor werknemers van vijftig jaar en ouder gold een overgangsregel vanuit de WWZ. Werknemers vanaf vijftig jaar die langer dan tien jaar in dienst waren, hadden recht op ½ maandsalaris per half dienstjaar.

Situatie vanaf 1 januari 2020

Vanaf 1 januari 2020 zijn een aantal aspecten van de transitievergoeding veranderd, door ingang van de Wet arbeidsmarkt in balans:

  1. Een werknemer heeft vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding, niet pas na twee jaar in dienst.
  2. Er wordt niet meer afgerond op halve dienstjaren, het hele dienstverband wordt meegerekend.
  3. De werknemer heeft recht op ⅓ maandsalaris per heel dienstjaar, wat gelijk is aan ⅙ maandsalaris per half dienstjaar.
  4. Er geldt geen hoger percentage na tien jaar dienstverband.

Over het algemeen zal de vergoeding voor werkgevers dus wat lager liggen, maar een werkgever is de vergoeding al wel vanaf dag 1 verschuldigd. Werknemers worden niet meer beloond naarmate ze langer bij dezelfde werkgever blijven.

De overgangsregeling voor werknemers vanaf 50 jaar die langer dan tien jaar in dienst zijn, vervalt per 1 januari 2020. Ook voor deze werknemers geldt nu een opbouw van ⅓ maandsalaris per dienstjaar.

Een werknemer heeft vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding

Dienstverband beëindigen?

Twijfelt u om een werknemer te ontslaan? Onze juristen helpen u graag. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op
Back To Top