Ga naar hoofdinhoud

Vakantiedagen verrekenen met ziektedagen, mag dat?

De herfst heeft enkele weken geleden zijn intrede gedaan. Hoewel ook dit seizoen zeker zijn charmes heeft, is er helaas ook minstens één nadeel te noemen. De nodige griepjes en verkoudheden beginnen weer de kop op te steken. Soms in milde vorm, maar soms ook in hevigere mate. In een enkel geval is de werknemer zo ziek dat de werknemer zijn of haar werkzaamheden niet kan verrichten. Erg vervelend en daarnaast ook erg kostbaar. Voor wiens rekening komen deze niet gewerkte uren eigenlijk? Voor rekening van de werkgever? Of toch voor rekening van de werknemer zelf?

Wettelijke vakantiedagen

Uitgangspunt in de wet is dat een werknemer recht heeft op 4 x de afgesproken arbeidsduur per week aan vakantie uren. Iemand die 40 uur per week werkt heeft dus recht op 160 vakantie uren, dus 20 dagen in totaal. Van deze bepaling kan niet worden afgeweken. Dit is een minimum aantal dagen waar een werknemer recht op heeft. De werkgever mag hier geen ziektedagen of andere uren op in mindering brengen.

Bovenwettelijke vakantiedagen

Naast wettelijke vakantiedagen bestaan er ook bovenwettelijke vakantiedagen. Dit zijn vakantiedagen die boven op het wettelijke minimum aan de werknemer zijn toegekend op grond van de gesloten arbeidsovereenkomst of de van toepassing verklaarde cao. Voor deze bovenwettelijke vakantiedagen gelden andere regels dan voor de wettelijke vakantiedagen. Dit betekent dat de werkgever op grond van de wet ziektedagen in mindering mag brengen op de bovenwettelijke dagen. Daarbij blijft de werknemer recht houden op de wettelijk vastgestelde vakantiedagen als minimum.

Werkgever en werknemer kunnen overeenkomen dat de werkgever de ziektedagen in mindering mag brengen op de bovenwettelijke dagen van een werknemer bij het sluiten van de arbeidsovereenkomst, maar dit kan ook als de werknemer tijdens het dienstverband ziek wordt.

Vragen over uw vakantiedagen?

Vragen over uw vakantiedagen of andere arbeidsrechtelijke vragen? Stuur ons gerust een berichtje of neem telefonisch contact met ons op via 050 211 25 78. Wij helpen u graag!

Back To Top