Ga naar hoofdinhoud
Relatie Met De Vrouw Van De Leidinggevende | Nova Legal | Juristenkantoor Groningen En Amsterdam

Relatie met de vrouw van de leidinggevende

Geüpdatet op 25 sep 2019 om 10:09

Wanneer een werknemer een relatie begint met de vrouw van zijn collega, ontstaat er ongetwijfeld een hoop spanning op de werkvloer. In deze blog bespreken we een waargebeurde zaak.

Relatie met de vrouw van de leidinggevende 

Meneer Smit* werkt sinds 2009 als orgelmaker bij een orgelbedrijf. Tijdens het dienstverband raakt hij bevriend met meneer Hendriks*, die hoofd onderhoud is. De heer Hendriks is hiermee de leidinggevende van Smit.

In 2011 begint meneer Smit een relatie met een vrouw. Niet zomaar een vrouw, maar de vrouw van zijn meerdere en tevens vriend, meneer Hendriks.

Op 25 januari 2011 meldt werknemer Smit zich ziek vanwege spanningsklachten. Uiteindelijk besluit de werkgever om hem in augustus een brief te sturen.

In de brief geeft de werkgever aan dat hij zich ervan bewust is dat zijn relatie privé is en dat de werkgever hier buiten staat. Maar als de werknemer doorgaat met de relatie ontstaat er in het bedrijf een onwerkbare situatie. De heer Smit en de Heer Hendriks moeten samenwerken, maar de heer Hendriks wil door de gecreëerde situatie op dit moment niet samenwerken met de heer Smit. Het is niet mogelijk om ze apart van elkaar te laten werken, aangezien Hendriks de leidinggevende van Smit is.

Ik ben me er heel goed bewust van bewust dat er privé-aspecten zijn waar ik als werkgever buiten sta

De werkgever schrijft daarbij dat hij de werknemer vanaf de volgende dag op non-actief zet. Ook vermeldt hij dat als de werknemer verder gaat met de vrouw van zijn leidinggevende, de werkgever een ontslagprocedure start.

Meneer Smit wordt op non-actief gezet maar protesteert hiertegen. Hij houdt zich beschikbaar om verder te werken. Meneer Smit blijft echter in een relatie met de vrouw van meneer Hendriks. Daarom verzoekt de werkgever de rechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden vanwege een verstoorde arbeidsrelatie.

De heer Hendriks stelt dat zijn relatie privé is en dat het ontslagverzoek moet worden afgewezen.

Het oordeel van de rechter

Volgens de kantonrechter mag een werkgever zich niet bemoeien met het privéleven van zijn werknemers. Maar als de persoonlijke omstandigheden van een werknemer een goede uitvoering van het dienstverband in de weg zitten, kan de werkgever het dienstverband wel beëindigen. 

De heer Smit en Hendriks werken niet dagelijks samen, maar moeten dit wel regelmatig doen. Het is een klein bedrijf. Daarom is een goede relatie tussen de mannen belangrijk voor de werkzaamheden. Hendriks zegt dat hij absoluut niet wil samenwerken met Smit.

Van de werkgever kan niet worden verlangd dat elke samenwerking tussen Smit en Hendriks wordt vermeden. Daarom zijn er gegronde redenen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

De rechter kent een vergoeding van €3.500 toe aan de heer Smit, omdat de situatie bijzonder ongelukkig is, maar dat dit zowel de werkgever als de werknemer niet valt te verwijten.

Relaties op de werkvloer

In principe mag een werkgever zich niet bemoeien met het privéleven van zijn werknemers. Toch kunnen relaties op de werkvloer voor een hoop narigheid zorgen. 

Heeft u een conflict op de werkvloer? Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies.

Week van de rechtspraak

Van 23 tot en met 27 september 2019 is het de Week van de Rechtspraak. Daarom delen we deze week elke dag een bekend of spraakmakend arrest. Gisteren: het bekende arrest Groen/Schoevers. Morgen: het Haviltex criterium.

Meer weten over de week van de Rechtspraak? Kijk dan hier.

 

*= de namen in de jurisprudentie zijn geanonimiseerd. Daarom zijn fictieve namen gebruikt in dit verhaal.

Back To Top