Ga naar hoofdinhoud
Huurprijsvermindering: Wat Is Het En Wanneer Is Dit Mogelijk? | Blog | Nova Legal

Huurprijsvermindering: wat is het en wanneer is dit mogelijk?

Het verminderen van de huurprijs is een onderwerp dat door de huurder als prettig wordt ervaren, terwijl de verhuurder hier logischerwijs liever niet mee geconfronteerd wil worden. In deze blog leggen we uit wanneer er sprake is van huurprijsvermindering, wanneer dit mogelijk is en welke wettelijke regels hiervoor gelden. We kijken daarbij specifiek naar de huurprijsvermindering van een woonruimte.

Huurprijsvermindering en huurprijsverlaging

Allereerst is het van belang om huurprijsvermindering en huurprijsverlaging van elkaar te onderscheiden, omdat deze begrippen twee verschillende betekenissen hebben. Bij een huurprijsverlaging gaat het om het permanent minder huur betalen dan dat is overeengekomen. Bij een huurprijsvermindering gaat het om een tijdelijke verlaging van de huurprijs, omdat er sprake is van een gebrek aan het gehuurde, dat bij aanvang van de huurovereenkomst niet aanwezig was. Het moet dan gaan om een gebrek dat voor rekening komt van de verhuurder, bijvoorbeeld de verdelging van ongedierte (mits niet door de huurder veroorzaakt).

Wanneer kan de huurprijs verminderd worden?

Het is van belang dat de verhuurder op de hoogte is van het gebrek. De huurder kan de verhuurder in kennis stellen door middel van een (aangetekende) brief. Daarbij dient de huurder aan te geven dat er sprake is van een gebrek en dat de verhuurder het gebrek moet herstellen binnen een bepaalde termijn. Doet de verhuurder dit niet, dan kan de huurder de huurprijs verlagen.

Hoe gaat een verzoek tot huurprijsvermindering in de praktijk?

De huurder kan een procedure starten bij de kantonrechter voor de huurprijsvermindering. De huurprijsvermindering kan worden gevorderd vanaf het moment dat de verhuurder bekend geworden is met het gebrek. De huurder moet de procedure binnen zes maanden starten, vanaf het moment dat het gebrek aan de verhuurder bekend geworden is. Er moet sprake zijn van een substantiële aantasting van het huurgenot. De huurder zal moeten aantonen dat de huurprijsvermindering gerechtvaardigd is.

Als er sprake is van sociale huur, kan de huurder zich ook tot de huurcommissie wenden. Ook hier geldt dat de huurder de verhuurder in kennis moet stellen van het gebrek. De verhuurder kan dan deze tijd nemen het gebrek te verhelpen. Indien de verhuurder niet binnen zes weken hierop reageert, kan de huurder een verzoek tot huurprijsvermindering indienen bij de huurcommissie.  Tot het moment dat het gebrek is verholpen mag de huurder tijdelijk minder huur betalen. De huurcommissie zal hierbij alle omstandigheden van het geval meenemen om de huurverlaging te bepalen.

Huurprijsvermindering vorderen bij de rechter?

Heeft u als huurder last van een gebrek aan het gehuurde of krijgt u als verhuurder te maken met een huurprijsvermindering? Wij adviseren en procederen graag voor u. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Neem contact op
Back To Top