Ga naar hoofdinhoud
Grondslag Voor Een Vordering: Wanprestatie, Nova Legal

Grondslag voor een vordering: de wanprestatie

Geüpdatet op 26 jun 2020 om 12:06

Stelt u zich eens voor dat u een meningsverschil hebt met een ander. U komt er samen niet uit en u overweegt juridische stappen om tot een oplossing te komen. Op grond van deze situatie kan een vordering ontstaan. Om iets te kunnen vorderen van een ander, is een juridische basis nodig waarop de vordering is gebaseerd. Dat heet een grondslag. In deze blog bespreken we de wanprestatie als grondslag van een vordering.

Wat is een wanprestatie?

De wanprestatie als grondslag voor een vordering kan alleen worden gebruikt als er sprake is van een overeenkomst tussen partijen. De definitie van een wanprestatie is namelijk een tekortkoming in een nakoming. Met andere woorden wordt een afspraak die tussen twee partijen is gemaakt, door een van beide partijen niet of slechts deels nagekomen. We spreken ook van een wanprestatie als een van de beide partijen zijn deel op een andere manier nakomt dan afgesproken. Kortom: iemand doet iets niet volgens afspraak.

Er is sprake van een wanprestatie, wat nu?

Als een van beide partijen de afspraak niet nakomt, is dat allereerst niet netjes. Het komt vaak voor dat de andere partij wil dat de afspraak alsnog wordt nagekomen of dat de schade die is geleden als gevolg van de wanprestatie wordt vergoed. Als er sprake is van een wanprestatie, kunt u drie dingen doen.

De afspraak alsnog nakomen

Als het nog niet te laat is om de afspraak na te komen, dan kunt u vorderen dat de afspraak alsnog wordt nagekomen. Het is ook mogelijk om uw deel van de afspraak op te schorten. Dit houdt in dat u wacht met het nakomen van uw deel van de overeenkomst totdat de ander zijn afspraken is nagekomen of tot het moment waarop duidelijk wordt dat de ander de afspraak zal nakomen. Dit is alleen mogelijk wanneer u zelf uw deel van de overeenkomst nog niet heeft verricht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een huurder die wacht met het voldoen van de huur, totdat de huurbaas zijn afspraken is nagekomen.

Een schadevergoeding vorderen

Is het niet meer mogelijk om de afspraak alsnog na te komen? Dan kunt u een schadevergoeding vorderen die geldt als vervanging voor het deel van de afspraak dat niet meer kan worden nagekomen. De schadevergoeding is dan een vervanging voor het deel van de oorspronkelijke overeenkomst dat niet wordt nagekomen. U kunt in sommige gevallen een aanvullende schadevergoeding vorderen voor schade. Een vordering blijft niet altijd geldig; na een bepaalde periode verjaart een vordering.

Een schadevergoeding vorderen is pas mogelijk wanneer de wederpartij in verzuim is. Daarvoor moet de wederpartij in gebreke worden gesteld. In de praktijk betekent dit dat de wederpartij een brief ontvangt waarin staat dat hij de afspraak alsnog kan nakomen binnen een redelijke termijn.

Komt de wederpartij de afspraak niet na binnen de termijn, is de partij in verzuim en kunt u een schadevergoeding vorderen op grond van wanprestatie. Een voorbeeld ter verduidelijking. U bestelt een nieuwe kast bij een winkel en spreekt met hen af dat zij de kasten voor u in elkaar zet. Na een week stort de nieuwe kast in en zit er daardoor een gat in de vloer. De kast is niet meer leverbaar en dus kan de leverancier zijn deel van de afspraak niet meer nakomen. Daarmee is er sprake van een wanprestatie. U kunt dan een vordering vorderen in plaats van nakoming van de overeenkomst en een aanvullende schadevergoeding vordering voor het gat in de vloer.

Een partij is direct in verzuim als het nakomen van de afspraak onmogelijk is. Bijvoorbeeld wanneer een projectontwikkelaar een nieuwbouwhuis heeft verkocht, maar het huis voor oplevering is afgebrand.  

Overeenkomst ontbinden

Een laatste mogelijkheid is om de overeenkomst te ontbinden. Dat betekent dat de overeenkomst wordt beëindigd. In dit geval moet er wel aan een aantal eisen worden voldaan.

Eerst moet onderzocht worden of de partij alsnog aan de overeenkomst kan voldoen. Vervolgens moet de partij in gebreke zijn gesteld. Komt de wederpartij dan nog de afspraak niet na, is deze in verzuim en is ontbinding van de overeenkomst mogelijk. Zijn er inmiddels al afspraken nagekomen door (een van beide) partijen? Deze moeten worden teruggedraaid.

Hulp bij wanprestaties

Heeft u een overeenkomst met iemand en is er sprake van een wanprestatie? Dan biedt een van de drie stappen misschien uitkomst. Om te zorgen dat uw belangen goed worden behartigd, is het raadzaam een expert in te schakelen die de complexe materie kent. Nova Legal kan u helpen in dergelijke situaties met advies én in de rechtszaal. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Back To Top