Ga naar hoofdinhoud
Blog | Nova Legal | Concurrentiebeding Zakelijke Overeenkomst

Een concurrentiebeding in een zakelijke overeenkomst, hoe zit dat?

De meeste mensen zullen een concurrentiebeding kennen uit de arbeidsovereenkomst. De werknemer wordt door het concurrentiebeding kortgezegd aan het einde van de arbeidsovereenkomst beperkt, doordat hij of zij voor een bepaalde periode bij een concurrent in de omgeving geen soortgelijke functie mag uitoefenen. Maar wist u dat concurrentiebedingen ook regelmatig terug zijn te vinden in zakelijke overeenkomsten? Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld een overeenkomst van opdracht, waarin een opdrachtnemer (vaak een zelfstandig ondernemer) wordt beperkt door een opdrachtgever. In deze blog vertellen we u meer over hoe het zit met concurrentiebedingen in zakelijke overeenkomsten.

Belang bij concurrentiebeding

Voor veel ondernemingen kan het interessant zijn om in plaats van het in dienst nemen van een werknemer, een zelfstandig ondernemer in te schakelen voor bepaalde werkzaamheden. Zo zit de onderneming niet vast aan een arbeidsovereenkomst en gelden er minder regels. Toch wil de onderneming niet dat de zelfstandig ondernemer ook bij de concurrent aan de slag gaat, zelf een concurrent wordt, of er met relaties van de onderneming vandoor gaat. Ondanks dat geen sprake is van een arbeidsovereenkomst, kan de onderneming als opdrachtgever een concurrentiebeding overeenkomen met de zelfstandig ondernemer als opdrachtnemer.

Waar u om moet denken

Omdat het juist niet de bedoeling van de onderneming is om een arbeidsovereenkomst aan te gaan in bovengenoemd voorbeeld, moet worden voorkomen dat de overeenkomst van opdracht of andere zakelijke overeenkomst door het opnemen van een concurrentiebeding te veel op een arbeidsovereenkomst gaat lijken. Dit kan (achteraf) vervelende gevolgen hebben. Voor werknemers gelden strenge regels als het gaat om een concurrentiebeding. Voor een overeenkomst met een zelfstandig ondernemer gelden deze regels in principe niet en geldt dat partijen contractsvrijheid hebben. Het is dus van belang om zo weinig mogelijk aan te sluiten bij een arbeidsovereenkomst, wanneer u afspraken maakt met de zelfstandig ondernemer. Verder is het van belang om het concurrentiebeding zo concreet mogelijk te formuleren. Spreek duidelijk een straal in kilometers of een bepaald gebied / bepaalde regio af waarbinnen het concurrentiebeding geldt. Bijvoorbeeld dat het concurrentiebeding alleen geldt voor de stad Groningen. Ook is het belangrijk om een vaste periode af te spreken waarin het concurrentiebeding geldt, bijvoorbeeld een half jaar of een jaar. Spreek niet té veel beperkingen af, zodat het realistisch en haalbaar is voor de zelfstandig ondernemer en de kans op een geschil over het concurrentiebeding zo klein mogelijk is.

Wel of geen concurrentiebeding in een zakelijke overeenkomst

In de praktijk durven ondernemingen het niet altijd aan om een zelfstandig ondernemer met een concurrentiebeding te beperken, ondanks het belang dat zij hierbij kunnen hebben. Zoals uit bovenstaande blijkt zitten er toch wel wat haken en ogen aan een concurrentiebeding in een zakelijke overeenkomst. Te allen tijde moet worden voorkomen dat de zakelijke overeenkomst door een te beperkend concurrentiebeding wordt aangemerkt als arbeidsovereenkomst (ook wel fictieve dienstbetrekking genoemd). Omdat ondernemingen bij het inschakelen van een zelfstandig ondernemer vaak juist willen voorkomen dat sprake is van een arbeidsovereenkomst, kan het opnemen van een concurrentiebeding hierbij een risico vormen. Ook als zelfstandig ondernemer moet u kritisch zijn wanneer u een concurrentiebeding wordt voorgeschoteld. Indien u tekent, zit u eraan vast. Of het beding nu wel of niet redelijk is, wanneer u zich er niet aan houdt kan dit voor veel gedoe zorgen. Zorg daarom altijd dat u zich goed laat adviseren als u twijfelt over het opnemen van een concurrentiebeding of het ondertekenen ervan. Nova Legal voorziet u graag van een helder en praktisch advies, bel of mail ons gerust!

Neem contact op
Back To Top