skip to Main Content
050 211 25 78 secretariaat@nova-legal.nl
Nieuws | Meer Ontslagaanvragen Door Coronavirus | Nova Legal

UWV meldt verdubbeling ontslagaanvragen in 2020

Sinds de uitbraak van de coronacrisis is het aantal ontslagaanvragen in Nederland gestegen. Werkgevers hebben in 2020 ruim twee keer zoveel ontslagverzoeken bij het UWV ingediend als het jaar ervoor.

Dasboard ontslag

In het nieuwe ‘Dashboard ontslag’ van het UWV valt te zien dat vooral in de maanden juni, oktober en november een piek was in het aantal ontslagen. In totaal werden er in 2020 28.327 ontslagaanvragen ingediend, in 2019 waren dat er 13.314. Een forse stijging dus.

Naast de door het UWV geregistreerde ontslagaanvragen, kiezen veel werkgevers ook voor andere manieren om de arbeidsovereenkomst te beëindigen, zoals een afvloeiingsregeling.

Beroep op loonsubsidie

De pieken die ontstonden in juni en oktober vielen samen met de beslissing of werkgevers een beroep zouden doen op loonsubsidie of dat ze afscheid namen van hun personeel. Wanneer er beroep werd gedaan op loonsubsidie, mocht er geen personeel worden ontslagen. Hierop stond namelijk een boete.

Minder ontslagen door steunpakket

In de periode van januari en februari van vorig jaar (2020) was er een veel kleinere stijging in het aantal ontslagaanvragen ten opzichte van het jaar daarvoor. In deze maanden werd er 42% ontslagen aangevraagd tegenover 113% over het hele jaar 2020.  Dit heeft te maken het brede steunpakket om banen te behouden.

Nova Legal úw partner in arbeidsrecht

Moet u uw werknemer(s) helaas door bijvoorbeeld de nasleep van het coronavirus laten gaan? Maar wilt u zeker weten dat het ontslag in goede banen wordt geleid? Schakel dan een jurist van Nova Legal in.

Aan het geven van een ontslag zitten altijd juridische haken en ogen. Bij elk ontslag spelen de specifieke omstandigheden een rol. Daarom is het verstandig om tijdig hulp van een jurist in te schakelen.

Onze juristen kunnen u informeren over de haalbaarheid van (het geven van) een ontslag. Zo weet u op tijd wat de mogelijke gevolgen van het ontslag kunnen zijn en kunt hierop op tijd anticiperen.

Denkt u erover om een werknemer te ontslaan? Neem vrijblijvend contact met ons op, zodat we vooraf de mogelijkheden en eventuele risico’s in kaart kunnen brengen.

Neem contact op
Back To Top