Ga naar hoofdinhoud
Slapende Dienstverbanden: Werkgever Moet Langdurige Arbeidsongeschikte Werknemer Laten Gaan Als Deze Daarom Vraagt

Slapende dienstverbanden: werkgever moet langdurige arbeidsongeschikte werknemer laten gaan als deze daarom vraagt

Geüpdatet op 19 mei 2020 om 10:05

Slapende dienstverbanden zijn een veel gehoord begrip sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Afgelopen vrijdag deed de Hoge Raad uitspraak over slapende dienstverbanden. In principe moet een werkgever het dienstverband beëindigen wanneer een langdurig arbeidsongeschikte werknemer hierom vraagt. Maar er is een uitzondering.

Wat zijn slapende dienstverbanden?

Een werkgever is op grond van de wet verplicht om een zieke werknemer ten minste twee jaar lang loon door te betalen bij ziekte. Daarna houdt de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever in principe op.

Wanneer een werkgever een zieke werknemer vervolgens wil ontslaan, moet hij de werknemer een transitievergoeding betalen. In de praktijk blijkt dat veel werkgevers niet bereid zijn om dit te doen. In plaats daarvan houden de werkgevers het dienstverband ‘slapend’. Dit betekent dat er geen einde komt aan de arbeidsovereenkomst en de werkgever dus geen transitievergoeding verschuldigd is aan de werknemer. De werknemer blijft in dienst, maar verricht geen werkzaamheden meer voor de werkgever en ontvangt geen loon.

Uitspraak Hoge Raad: wat verandert er?

In onze blog over transitievergoeding en slapende dienstverbanden gaven we al aan dat we de jurisprudentie in de gaten moesten houden voor wat betreft slapende dienstverbanden. Afgelopen vrijdag deed de Hoge Raad een belangrijke uitspraak hierover.

De Hoge Raad oordeelt dat:

  • Het argument van werkgevers over de hoge kosten waarmee het ontslag gepaard gaat gaat niet meer op. Er is namelijk een wet waardoor werkgevers door het UWV worden gecompenseerd voor betaling van transitievergoeding aan een langdurig arbeidsongeschikte werknemer.
  • Het duidelijk is dat de wetgever af wil van slapende dienstverbanden
  • Goed werkgeverschap met zich meebrengt dat een werkgever het dienstverband niet slapend mag houden om de betaling van een transitievergoeding te ontlopen
  • De werkgever verplicht is om het slapende dienstverband van een arbeidsongeschikte werknemer te beëindigen wanneer de werknemer hierom vraagt

Het is voor het eerst dat de Hoge Raad zo’n uitspraak doet over slapende dienstverbanden. De uitspraak zal ertoe leiden dat veel slapende dienstverbanden moeten worden beëindigd.

Goed werkgeverschap brengt met zich mee dat een werkgever het dienstverband niet slapend mag houden om de betaling van een transitievergoeding te ontlopen

Uitzondering

Wanneer een werkgever gerechtvaardigde belangen heeft om de arbeidsongeschikte werknemer in dienst te houden, hoeft deze het dienstverband niet te beëindigen wanneer de werknemer hierom vraagt. Bijvoorbeeld wanneer er een reëel uitzicht is op re-integratie van de werknemer.

Meer weten over slapende dienstverbanden?

Twijfelt u om een (langdurig zieke) werknemer te ontslaan? Neem contact met ons op voor meer informatie over het beëindigen van een dienstverband.

Back To Top