Ga naar hoofdinhoud
Rechtbank Oordeelt: Werknemer Kan Thuiswerken Niet Afdwingen | Nieuws | Nova Legal

Rechtbank oordeelt: werknemer kan thuiswerken niet afdwingen

Geüpdatet op 08 jul 2020 om 09:07

Een werknemer heeft niet het recht om voor langere tijd thuis te werken. Ook niet in coronatijd. Dat oordeelde de kantonrechter deze week. De werkgever moet er wel voor zorgen dat er voldoende maatregelen getroffen worden, zodat de werkvloer veilig en hygiënisch kan worden betreden. Bovendien moet er op toegezien worden dat deze corona-maatregelen niet stelselmatig worden overtreden.

Wat was er aan de hand?

De werknemer in dit geschil werkt sinds 2017 bij VoC Grootkeukens. Op 15 maart 2020 werd aan de werknemer verzocht om thuis te gaan werken in verband met de verspreiding van het coronavirus. De werknemer werd verzocht om een maand later, op 14 april 2020, het werk weer te hervatten op kantoor. De werknemer is op die dag op de werkvloer verschenen, maar heeft op dezelfde dag weer verzocht om thuis te mogen werken. Deze toestemming is verleend onder de voorwaarde dat zij weer naar kantoor moest komen als dit ‘noodzakelijk’ was.

Op 6 mei ontvingen alle medewerkers een e-mail van de directie met daarin het verzoek om op 11 mei weer op de werkplek te verschijnen. Ook werd in deze e-mail opgesomd welke maatregelen er waren getroffen om veilig werken op de werkvloer mogelijk te maken. De werknemer was van mening dat zij het recht had om thuis te werken nu het algemene overheidsadvies was om thuis te werken tot in elk geval september 2020. Het beleid van de directie om weer aan het werk te gaan op kantoor zou in strijd zijn met het overheidsadvies en de gezondheid van werknemers bovendien in gevaar brengen, zo stelde de werknemer.

Wat voerde de werkgever aan?

De werkgever heeft de werknemer zoals gezegd verzocht weer op de werkvloer te verschijnen. In het geding heeft VoC Grootkeukens naar voren gebracht welke maatregelen zij heeft getroffen om de werkplek veilig te maken. Zo zijn er een aantal stoelen uit de kantine gehaald, zijn er ontsmettingsmiddelen geplaatst en is geprobeerd om iedere werknemer een eigen kantoorruimte te geven. Ook zijn de werknemers erop gewezen dat zij 1,5 meter afstand moeten houden, de werkplek schoon moeten houden en hun handen moeten wassen.

VoC Grootkeukens voerde daarnaast aan dat het noodzakelijk was dat de werknemer weer op de werkplek verscheen, nu het economisch spannende tijden zijn en zij dagelijks pakketjes en bestellingen moesten verwerken. De werkdruk zou zonder de werknemer op de werkplek te hoog worden.

Wat oordeelde de rechter?

De kantonrechter oordeelde dat het algemeen geformuleerde overheidsadvies om zoveel mogelijk thuis te werken niet betekent dat een werknemer hieraan het recht mag ontlenen om thuis te werken. Bovendien had de werkgever voldoende aannemelijk gemaakt dat het van belang was dat de werknemer de werkzaamheden op de reguliere werkplek zou verrichten. Uit de door VoC Grootkeukens genomen maatregelen bleek bovendien dat zij voldoende maatregelen had genomen om de werkplek ‘corona-proof’ te maken. Ook bleek niet dat de getroffen maatregelen stelselmatig werden overtreden.

Wat betekent dit voor de praktijk?

Deze uitspraak betekent voor de werknemer in kwestie dat zij het thuiswerken niet mag afdwingen, met name nu de werkgever aan heeft gegeven dat thuiswerken alleen mogelijk was voor een bepaalde periode. Dit had overigens anders kunnen zijn als de werknemer andere afspraken had gemaakt met de werkgever. Heeft u vragen over de mogelijkheid tot thuiswerken? Laat u adviseren door een van onze juristen. Neem contact met ons op.

Bekijk hier de jurisprudentie.

Back To Top