fbpx
skip to Main Content
050 211 25 78 info@nova-legal.nl
Onterecht Ontslag Op Staande Voet, Werkgever Moet €10.000 Betalen Aan Ontslagen Werknemer

Onterecht ontslag op staande voet, werkgever moet €10.000 betalen aan ontslagen werknemer

Ontslag op staande voet is altijd een risicovolle beslissing. Nadat een horecabedrijf een werknemer op staande voet had ontslagen, stapte de zieke werknemer naar de rechter. De kantonrechter oordeelde dat het ontslag rechtsgeldig is, maar het gerechtshof oordeelt anders. De werkgever moet zo’n €10.000 aan vergoedingen en rente betalen aan de oud-werknemer.

Wat is er gebeurd?

Een man werkt sinds 2014 bij een horecabedrijf als assistent-bedrijfsleider. In april 2018 krijgt hij een officiële waarschuwing, omdat hij meerdere keren ongeoorloofd afwezig of onbereikbaar was. Ook kwam hij afspraken niet na. Door zijn gedrag zouden gasten voor een ongeopende deur hebben gestaan en zijn vlaaien niet afgehaald bij de bakker.

Werknemer meldt zich ziek

In november 2018 meldt de man zich ziek met een ontstoken oog. Hij zegt dat hij twee keer contact heeft gehad met zijn huisarts, maar geen afspraak heeft kunnen maken voor het weekend. Dit omdat het ontstoken oog niet urgent zou zijn.

De werkgever besluit de huisarts te bellen. Tijdens het gesprek hoort de werkgever dat de werknemer helemaal geen contact heeft gehad met de huisarts. De werkgever stuurt diezelfde dag nog een emailbericht naar de werknemer, waarin ze vertelt over haar bevindingen. Ze schrijft hierin onder andere:

Toen ik de huisarts belde werd mij verteld door twee assistentes dat er vandaag geen contact met jou was geweest. Met andere woorden jij zou helemaal niet gebeld hebben met de huisarts?? Toen ik ze verzocht om een consult was dit geen probleem en kon je om 16u alsnog terecht. Dus hoezo, je kon niet terecht voor het weekend??

De werknemer blijft volhouden dat hij de arts heeft gebeld, maar hij wil zijn mobiele telefoongegevens niet laten zien om het te bewijzen. De werkgever ontslaat de werknemer vervolgens op staande voet.

De werknemer komt in opstand

Door het ontslag op staande voet verliest de man zijn recht op een WW-uitkering en de man besluit naar de kantonrechter te stappen. De kantonrechter oordeelt dat het ontslag rechtsgeldig was.

De man gaat in hoger beroep bij het gerechtshof. Op 16 januari 2020 deed het gerechtshof uitspraak over de zaak. Deze oordeelt dat het ontslag op staande voet onterecht was. 

Het hof laat weten dat er geen dringende reden was voor het ontslag op staande voet. De vraag of de man loog over het contact met de huisarts is hierin niet doorslaggevend. Zelfs wanneer het vaststond dat de man loog, is dit nog geen dringende reden voor het ontslag. Ook niet in combinatie met de eerdere incidenten. 

De werkgever moet de werknemer zo’n €10.000 betalen, waaronder een billijke vergoeding van €4.000.

Werknemer ontslaan op staande voet?

Deze zaak over ontslag op staande voet laat zien dat ontslag op staande voet een risicovolle beslissing is. De kans is groot dat de werknemer een gerechtelijke procedure start bij ontslag op staande voet. In de praktijk blijkt vaak dat het lastig is voor werkgevers om te bewijzen dat er een dringende reden is die het ontslag op staande voet rechtvaardigt.

Wilt u een werknemer ontslaan op staande voet? Laat u adviseren en bijstaan voordat u overgaat tot een ontslag. Onze juristen staan u graag bij. Neem contact met ons op.

Bekijk de jurisprudentie hier.

Back To Top