Ga naar hoofdinhoud
Forse Toename Arbeidsconflicten | Nieuws | Nova Legal

Vandaag in het nieuws: Forse toename arbeidsconflicten

Geüpdatet op 22 sep 2021 om 10:09

Wellicht heeft u het ook op het nieuws gehoord of gelezen: het gemiddeld aantal arbeidsconflicten in 2021 ligt aanzienlijk hoger dan vóór de coronacrisis in 2019. De stijging betreft een percentage van maar liefst 17%. De stijging heeft onder meer te maken met de coronacrisis.

Vanwege de coronapandemie waren werkgevers genoodzaakt om hun organisatie anders in te richten. Uiteraard heeft dit in veel gevallen gevolgen gehad voor de werknemers en heeft dit eventueel de werksfeer (op een negatieve manier) beïnvloed. De werkplekken worden bijvoorbeeld anders ingericht en de arbeidsvoorwaarden worden veranderd. Al met al kunnen hierdoor conflicten ontstaan tussen werkgevers en werknemers indien beide partijen niet op één lijn zitten en hierover niet goed met elkaar in gesprek kunnen gaan.

Een arbeidsconflict is natuurlijk nooit leuk en wil men het liefst voorkomen. Indien er een conflict ontstaat (om wat voor reden dan ook) is het belangrijk om eerst met elkaar in gesprek proberen te gaan. Tijdens een gesprek is het belangrijk om realistisch te blijven en in sommige situaties wat water bij de wijn te doen zodat er toch tot een oplossing kan worden gekomen. Indien dit onderling niet lukt, is het wellicht een optie om dit met een mediator te bespreken. Op deze manier kunnen partijen alsnog tot afspraken komen, welke bijvoorbeeld (schriftelijk) vastgelegd kunnen worden. Het is belangrijk om alle correspondentie omtrent het conflict bij te houden, daar dit wellicht later van pas kan komen.

Het kan natuurlijk ook zijn dat het conflict inmiddels uit de hand is gelopen of al heel lang duurt en een ontslag/beëindiging van de arbeidsovereenkomst het meest wenselijk lijkt voor beide partijen. In dit geval kunnen onze juristen van Nova Legal u van informatie en advies voorzien en de mogelijke opties met u als werknemer of werkgever bespreken. Twee voorbeelden:

1. De vaststellingsovereenkomst

Met de vaststellingsovereenkomst kunnen werkgever en werknemer met ‘wederzijds goedvinden’ de arbeidsrelatie vroegtijdig beëindigen. Hierover hebben wij een blog geschreven.

2.Ontslag wegens verstoorde arbeidsrelatie

Indien een conflict dermate uit de hand is gelopen en er geen zicht is op verbetering, kan er een ontslag volgen op grond van een verstoorde arbeidsrelatie. De ontbinding van de arbeidsovereenkomst loopt in dit geval via de kantonrechter. De rechter beoordeelt onder meer of het conflict ‘ernstig genoeg’. Er dient bijvoorbeeld meer aan de hand te zijn dan slechts een meningsverschil. Ook dient aangetoond te worden dat herstel van de arbeidsrelatie niet meer mogelijk is.

Indien u te maken heeft met een arbeidsconflict met uw werkgever of werknemer, neem dan gerust contact met ons op. Eén van onze juristen staat u graag te woord om de mogelijke opties met u te bespreken!

 

Neem contact op
Back To Top