Ga naar hoofdinhoud
Proeftijd: Hoe Zit Het? Arbeidsrecht Bij Nova Legal

Proeftijd bij een arbeidsovereenkomst: hoe zit het?

Geüpdatet op 18 mei 2020 om 15:05

Wanneer partijen een arbeidsovereenkomst tekenen, begint het dienstverband soms met een proeftijd. Tijdens deze periode kunnen de partijen elkaar beter leren kennen. Hiermee kunnen zij beide kijken of er een wederzijdse klik is. Daarbij kan de werkgever onderzoeken of de werknemer geschikt is voor de functie. In deze blog leggen we uit hoe het werkt en wat er mogelijk is.

Hoe werkt proeftijd?

Een werkgever en werknemer kunnen een proeftijd afspreken wanneer de werknemer bij het bedrijf in dienst treedt. Tijdens deze periode kunnen beide partijen elkaar beter leren kennen en kijken of er een klik is.

Tijdens de proeftijd kunnen de partijen elk moment afzien van de arbeidsovereenkomst. Zo kan de werkgever het dienstverband elk moment stopzetten als de werknemer toch niet geschikt blijkt. Ook de werknemer kan tijdens deze periode bepalen dat hij toch niet bij het bedrijf wil werken. Als een partij afscheid wil nemen van de andere partij of één van de partijen, dan hoeft hij of zij hiervoor geen reden te geven. Ook is er geen opzegtermijn. De werknemer kan dan per direct uit dienst treden.

Wanneer is het mogelijk?

De partijen mogen een proeftijd overeenkomen in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde en voor bepaalde tijd, mits het contract voor bepaalde tijd langer is dan zes maanden. Volgens de wetgever is er teveel onzekerheid voor een werknemer als het contract maximaal zes maanden duurt en een deel van deze periode een proefperiode is. Daarom is dit bij zo’n contract niet toegestaan.

Schriftelijk vastleggen

De proeftijd is alleen geldig wanneer deze schriftelijk is opgenomen. Vaak staat deze tijd schriftelijk in de arbeidsovereenkomst opgenomen. Als de proeftijd in de – tussen partijen geldende – cao staat, is dit ook voldoende. Als deze periode niet schriftelijk is opgenomen, dan is deze niet geldig.

Daarbij is proeftijd alleen geldig als deze op hetzelfde moment ingaat als de arbeidsovereenkomst. Een werkgever kan dus geen proeftijd invoeren als een werknemer al langer bij het bedrijf werkt.

Hoe lang duurt de proeftijd?

De lengte van de proeftijd staat in de wet. Deze lengte is afhankelijk van de duur van de arbeidsovereenkomst.

Wanneer de arbeidsovereenkomst langer is dan zes maanden maar korter dan twee jaar, is de maximale proeftijd één maand. Dit geldt ook voor tijdelijke contracten waarbij geen einddatum is afgesproken. Bijvoorbeeld bij een project.

Bij een vast contract is de maximale proeftijd twee maanden. De maximale periode geldt ook voor een tijdelijk contract van langer dan twee jaar. Deze maximale lengte wordt ook wel de ‘ijzeren proeftijd’ genoemd. Dit betekent dat de periode nooit langer kan zijn dan de wettelijke termijn. Proeftijd kan dus nooit langer zijn dan twee maanden.

Een werkgever kan de proeftijd van een werknemer niet zomaar aanpassen. Als een werknemer ziek is en dus niet werkt tijdens deze periode, mag de werkgever de proeftijd niet verlengen.

Daarbij moet de proeftijd voor de werkgever en de werknemer even lang zijn. Beide partijen moeten dus een gelijke periode hebben waarin zij kunnen bepalen of ze samen verder willen.

Proeftijd in het volgende contract

Als de werknemer een opvolgend contract tekent voor dezelfde functie kan er in principe geen nieuwe proeftijd overeengekomen worden. Als de werknemer een opvolgend contract tekent en binnen het bedrijf een andere functie gaat vervullen, is dit wel mogelijk. Beide partijen weten nog niet hoe de werknemer zal presteren bij de nieuwe functie, en of deze functie de werknemer bevalt.

Een tip van onze juristen

Een tip van onze juristen: houd de termijn van de proeftijd nauwlettend in de gaten. Het is voor beide partijen erg vervelend als een van twee net te laat is met het beëindigen van de samenwerking, terwijl ze dit wel willen. De voordelen van de proeftijd zijn er dan niet meer. U kunt dan niet zomaar afscheid nemen van de werknemer of werkgever en bent weer aan allerlei regels gebonden.

Heeft u vragen over wat u wel of niet kunt afspreken qua proeftijd? Wij kunnen helpen door dit correct op te nemen in een arbeidsovereenkomst. Wij kunnen u helpen bij het opstellen en controleren van uw arbeidsovereenkomsten. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Meer weten over het arbeidsrecht?

Download dan onze whitepaper ‘Ondernemen met personeel‘. In de whitepaper vertellen we alles wat een werkgever moet weten over werken met personeel. Van het aangaan van een arbeidsovereenkomst tot het ontslag en alles wat hier tussenin zit.

Back To Top