Ga naar hoofdinhoud

Wordt u geconfronteerd met schade die de huurder heeft veroorzaakt? In sommige gevallen kunt u dit op de huurder verhalen. Neem contact met ons, wij adviseren u graag!

Meer informatie | Nova Legal
Meer informatie | Nova Legal

Als de huurovereenkomst is geëindigd, moet de huurder het gehuurde schoon en zonder gebreken opleveren. Helaas gebeurt dit in de praktijk niet altijd, waardoor u, als verhuurder, voor extra kosten kunt komen te staan. Denkt u bijvoorbeeld aan schade aan het tapijt of keukenapparatuur, die u moet herstellen voor de volgende huurder.

Opnamestaat

Om de schade op de huurder te kunnen verhalen, is het noodzakelijk dat u kunt aantonen dat de huurder de schade heeft veroorzaakt. Een opnamestaat kan daarbij helpen. In de opnamestaat neemt u de staat van het gehuurde op bij aanvang van de huur. Wij adviseren u om foto’s op te nemen in de opnamestaat en de opnamestaat door de huurder te laten tekenen. Komt er bij de eindinspectie schade aan het gehuurde aan het licht, en blijkt uit de opnamestaat dat die schade nog niet aanwezig was bij aanvang van de huur? Dan heeft u een sterke bewijspositie bij het verhalen van de schade op de huurder.

Is er geen opnamestaat gemaakt, dan is het lastig om aan te tonen dat de huurder de schade heeft veroorzaakt. In de wet is namelijk opgenomen dat zonder opnamestaat de huurder wordt geacht de woning te hebben ontvangen zoals hij deze ook heeft achtergelaten. Met andere woorden: als de huurder de woning in slechte staat achterlaat, dan wordt aangenomen dat de woning zich bij aanvang van de huur al in die slechte staat bevond.

Ontslag op staande voet | Arbeidsrecht | Nova Legal

Heeft u

hulp nodig?

Heeft u te maken met schade die door de huurder is veroorzaakt, neem dan contact met ons op! Wij voorzien u graag van advies en kunnen desgewenst een gerechtelijke schadevergoedingsprocedure voor u opstarten. Ook kunnen wij u helpen bij het opstellen van een deugdelijke opnamestaat.

Contactformulier

Schade veroorzaakt door huurder

In ons privacy statement leest u wat we met uw gegevens doen.

 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 64 MB.

  Contactgegevens

  T: 050 – 211 25 78
  E: secretariaat@nova-legal.nl

  Bezoek uitsluitend op afspraak

  Eemsgolaan 5
  9727 DW Groningen

  Back To Top