Het is van groot belang om de afspraken met de (ver)huurder schriftelijk vast te leggen. Wilt u de huurovereenkomst laten opstellen of laten controleren door een jurist? Neem dan contact met ons op!

Wat is een
huurovereenkomst?
Een huurovereenkomst is vormvrij, dit betekent dat het niet noodzakelijk is dat een huurovereenkomst schriftelijk wordt aangegaan; de huurovereenkomst kan ook mondeling gesloten worden. Toch raden wij aan om een schriftelijke huurovereenkomst op te stellen. Wanneer er later een geschil ontstaat, dan kan een schriftelijke overeenkomst namelijk als bewijsmiddel dienen.
Inhoud van de
overeenkomst
Huurder en verhuurder kunnen allerlei zaken regelen en opnemen in de huurovereenkomst. Hierbij is het overigens wel van belang om voor ogen te houden dat ons huurrecht veel dwingendrechtelijke bepalingen kent. Dit betekent dat van die bepalingen niet ten nadele van de huurder afgeweken mag worden. Er zijn aantal onderwerpen waarvan wij vinden dat ze altijd in een huurovereenkomst opgenomen moeten worden omdat er gemakkelijk geschillen over kunnen ontstaan. Daarom hebben wij deze onderwerpen voor u op een rijtje gezet en lichten we ze kort toe.
Omschrijving van
het gehuurde
Wij raden u aan om niet alleen aan te geven welke woning er wordt gehuurd, maar ook expliciet te benoemen of bijvoorbeeld de tuin en de berging ook onder het gehuurde vallen. Eventueel kunt u tekeningen of foto’s aan de overeenkomst toevoegen. Door duidelijk vast te leggen wat er precies gehuurd wordt, kunt u gemakkelijk misverstanden voorkomen.
Prijs
Vaak wordt naast de kale huurprijs ook een voorschot op de energiekosten overeengekomen. Het is van belang om dit duidelijk in de huurovereenkomst uit te splitsen. Daarnaast verdient het de aanbeveling om vast te leggen welke afspraken er zijn gemaakt met betrekking tot indexering van de huurprijs, de mogelijkheden tot wijziging van de huurprijs en het doorbelasten van belastingen.
Huurperiode
Het is erg belangrijk om duidelijk vast te leggen wat er precies afgesproken wordt met betrekking tot de huurperiode en wat er daarna gebeurt. Zo kan men een bepaalde huurperiode afspreken, maar dit betekent niet dat de huurovereenkomst na die periode automatisch eindigt.
Onderhuur
Het wettelijk uitgangspunt is dat onderhuur van woonruimtes niet is toegestaan, tenzij de huurder zelf in het gehuurde woont en hij een kamer verhuurt aan iemand anders. Omdat de wettelijke bepaling van regelend recht is, kunnen partijen overeenkomen dat de huurder de woning op zijn beurt in het geheel aan een ander mag verhuren.
Opnamestaat
De opnamestaat beschrijft de staat van het gehuurde bij aanvang van de huur. Mocht na de huur schade aan het licht komen dan kan aan de hand van de opnamestaat aangetoond worden of die schade bij aanvang van de huur al dan niet reeds bestond, en dus of de schade op de huurder verhaald kan worden.

Huurovereenkomst laten
opstellen of controleren?
Naast de hierboven besproken onderwerpen zijn er veel meer punten waarover huurder en verhuurder afspraken over moeten maken. Wilt u zeker weten dat uw huurovereenkomst aan alle vereisten voldoet? Laat de huurovereenkomst dan door een van onze juristen opstellen of controleren!
Contactformulier
Huurovereenkomst laten opstellen of controleren
In ons privacy statement leest u wat we met uw gegevens doen.
Contactgegevens
T: 050 – 211 25 78
E: secretariaat@nova-legal.nl
Bezoek uitsluitend op afspraak
Eemsgolaan 5
9727 DW Groningen