fbpx
skip to Main Content
050 211 25 78 secretariaat@nova-legal.nl
Wrakingsverzoek Indienen: Hoe Werkt Het En Ons Succesvolle Wrakingsverzoek

Wrakingsverzoek indienen: hoe werkt het en ons succesvolle wrakingsverzoek

Geüpdatet op 19 mei 2020 om 10:05

Iedereen heeft recht op een eerlijk en openbaar proces onder leiding van een onafhankelijke en onpartijdige rechter. Dat staat in de wet. Maar heel soms lijkt een rechter partijdig. Als dat zo is, kunt u een wrakingsverzoek indienen. De meeste wrakingsverzoeken worden afgewezen, maar vorig jaar heeft Nova Legal een succesvol wrakingsverzoek ingediend.

Wrakingsverzoek indienen

Een wrakingsverzoek is een verzoek die een onderzoek start naar de partijdigheid van de rechter. Het onderzoek wordt gedaan door de wrakingskamer. Dat is een onafhankelijke groep rechters. Zodra een partij een wrakingsverzoek indient, beoordeelt de wrakingskamer de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de rechter.

Het onderzoek kan twee uitkomsten hebben. Wanneer de wrakingskamer beslist dat de rechter een eerlijk proces leidt, wijst zij het wrakingsverzoek af. Dan gaat dezelfde rechter verder met de zaak. 

Komt uit het onderzoek dat de rechter wel partijdig en oneerlijk heeft gehandeld, dan gaat een nieuwe rechter verder met de zaak.

Kans van slagen

Uit de cijfers van de Raad voor Rechtspraak blijkt dat de kans van slagen heel klein is. Hieruit blijkt dat in 2018 in totaal 750 wrakingsverzoeken zijn ingediend. De wrakingskamer heeft dat in jaar maar twintig wrakingsverzoeken geaccepteerd.

In 2018 zijn 20 van de 750 wrakingsverzoeken geaccepteerd

Het succesvolle wrakingsverzoek van Nova Legal

In 2018 dient Nova Legal namens een cliënt een wrakingsverzoek in. Hiervoor hadden we een aantal redenen, onder andere:

  • Tijdens de zitting merkt de rechter op dat hij zich goed kan voorstellen dat de gedaagde partij geen schuld heeft, maar dat het de partij is overkomen
  • Bewijsmateriaal dat wij aanleveren wordt vooraf geweigerd. 
  • Het proces-verbaal geeft een ander beeld van de situatie in de rechtszaal dan daadwerkelijk het geval was

De wrakingskamer nam ons verzoek in behandeling en accepteert even later het verzoek. Het is een van de twintig wrakingsverzoeken die de wrakingskamer dat jaar accepteert.

De wrakingskamer stelt de rechter aansprakelijk voor de verkeerde weergave in het proces-verbaal en concludeert dat de rechter geen eerlijk proces leidde.

Kies de juiste partner voor juridische zaken

Ondanks de kleine kans van slagen, is het Nova Legal toch gelukt succesvol een wrakingsverzoek in te dienen. Ons advies? Laat u in uw juridische zaken bijstaan door een partij die voor al uw belangen opkomt. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Back To Top