Ga naar hoofdinhoud
Wat Gebeurt Er Na Het Vonnis: De Rol Van De Deurwaarder, Nova Legal

Wat gebeurt er na het vonnis: de rol van de deurwaarder

Geüpdatet op 16 jun 2020 om 11:06

Een rechtszaak kan op verschillende manieren eindigen. Een van de uitkomsten is het geheel of gedeeltelijk toewijzen van de vordering van de eisende partij. Maar wat gebeurt er na het uitspreken van het vonnis? In deze blog leggen we het uit.

Het vonnis ten uitvoer leggen

Wanneer de vordering van de eisende partij voor een deel of in het geheel wordt toegewezen, moet de schuldenaar de vordering of een deel daarvan voldoen. Soms betaalt de schuldenaar de toegewezen vordering meteen vrijwillig. Als dat niet gebeurt, kan het vonnis van de rechter worden geëxecuteerd. Dat heet ook wel het vonnis ten uitvoer leggen. Dit betekent dat de eisende partij een deurwaarder inschakelt.

Uitvoerbaar bij voorraad

Onder veel vonnissen staat dat de uitspraak uitvoerbaar bij voorraad is verklaard door de rechter. Dit betekent dat de veroordeelde partij direct moet voldoen aan het vonnis wanneer dit wordt gevraagd. Met andere woorden kan de schuldenaar niet verzetten als hij een geldvordering moet voldoen en een deurwaarder het vonnis ten uitvoer legt. Hij moet de vordering direct voldoen. Wanneer een vonnis uitvoerbaar bij vonnis is verklaard, kan het vonnis ook worden geëxecuteerd als de debiteur een hoger beroep instelt. Dat houdt in dat de eisende partij de uitspraak van een hoger beroep niet hoeft af te wachten, maar door kan gaan met executeren.

De rechter geeft in het dictum van het vonnis aan of een vonnis al dan niet uitvoerbaar bij voorraad is. De rechter kan een vonnis alleen uitvoerbaar bij voorraad verklaren als de eisende partij hierom uitdrukkelijk heeft verzocht. Wanneer een vonnis niet uitvoerbaar bij voorraad is, dan schorst een hoger beroep wél de uitvoerbaarheid van het vonnis. Tot het moment dat daadwerkelijk hoger beroep wordt ingesteld door de schuldenaar, kan het vonnis wel gewoon door een deurwaarder worden uitgevoerd.

Rol van de deurwaarder

De deurwaarder kan aan het werk wanneer hij een toewijzend vonnis ontvangt van zijn opdrachtgever, met de opdracht om het vonnis te executeren. Voordat het vonnis daadwerkelijk geëxecuteerd wordt, zal de deurwaarder het vonnis bij de schuldenaar betekenen. Daarmee maakt de deurwaarder de schuldenaar bekend met het vonnis en geeft hij de schuldenaar een laatste termijn om aan het vonnis te voldoen. De deurwaarder overhandigt het vonnis of laat het vonnis in gesloten envelop achter in de brievenbus.

De deurwaarder moet de schuldenaar een laatste termijn bieden om gevolg te geven aan de uitspraak van de rechter. Deze termijn heet de beveltermijn. De deurwaarder moet deze termijn afwachten voordat hij nadere maatregelen treft. Hiervoor geldt een uitzondering: wanneer de rechter uitdrukkelijk toestemming verleent om direct tot executie over te gaan, hoeft de deurwaarder de beveltermijn niet af te wachten.

Gevolgen als betaling uitblijft

Wanneer de schuldenaar niet voldoet aan het bevel van de deurwaarder, kan de deurwaarder executiemaatregelen treffen. Deze dwangmiddelen kunnen worden ingezet om datgene te verkrijgen waartoe de schuldenaar is veroordeeld. Dit kan ingrijpende gevolgen hebben voor de schuldenaar. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Beslag leggen op het loon van de schuldenaar;
  • Beslag leggen banktegoeden, spaargelden, waardepapier, aandelen etc.;
  • Executoriaal beslag leggen op roerende zaken van de schuldenaar, zoals voertuigen en inboedel;
  • Executoriale verkoop van de woning van de schuldenaar;
  • Ontruiming van een pand of woning, maar alleen als dit uitdrukkelijk door de eisende partij is aangegeven en de rechter dit heeft  bepaald.

Deurwaarders via Nova Legal

De juristen van Nova Legal kunnen u helpen met het starten van een gerechtelijke procedure en bij het executeren van het vonnis. Samen met een deurwaarder zien we erop toe dat een vonnis nageleefd wordt en afspraken nagekomen. Wilt u meer weten over hoe we u van dienst kunnen zijn? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Back To Top