Ga naar hoofdinhoud
Verschil Tussen Een Jurist En Een Advocaat, Nova Legal

Wat is het verschil tussen een jurist en een advocaat?

Geüpdatet op 15 jun 2020 om 11:06

Stelt u zich eens voor. U heeft met iemand een juridisch conflict en u komt er niet uit. U wilt graag hulp inschakelen van een expert. Voor wie kiest u dan? Gaat u voor een advocaat met het bijbehorende prijskaartje, of gaat u voor de hulp van een jurist? In deze blog meer over het verschil tussen een advocaat en een jurist.

Wie is wie?

Een advocaat is altijd een jurist, maar een jurist is niet altijd een advocaat. Dat komt door een verschil in opleiding. Een jurist is volgens het woordenboek een rechtsgeleerde, iemand die rechten heeft gestudeerd.

Een advocaat is dat ook, maar heeft nog drie jaar verder geleerd in de praktijk. Iemand mag zichzelf pas een advocaat noemen wanneer diegene een beroepsopleiding succesvol heeft afgerond en aan de slag is geweest als advocaat-stagiair bij een advocatenkantoor. Een jurist heeft dat niet gedaan.

Het verschil in de praktijk

Advocaat is een beschermde titel. Zo moet een advocaat zich aan bepaalde regels houden. Doen ze dit niet, dan mogen ze zichzelf eigenlijk geen advocaat noemen. Een van die regels is dat een advocaat niet op basis van no cure, no pay mag werken. No cure, no pay houdt in dat een opdrachtgever alleen betaalt als er een voordeel is behaald. Als een advocaat dit zou doen, zou hij of zij alleen maar zaken aannemen die een kans van slagen hebben. En dat komt niet overeen met het feit dat een advocaat onafhankelijk moet zijn. Een jurist is hierin vrij.

Een advocaat is vaak een expert in één rechtsgebied. Dat is anders in het geval van een jurist. Een jurist is vaak gespecialiseerd in meerdere rechtsgebieden. Om die reden kunt u ook met veel verschillende juridische zaken bij een juristenkantoor terecht.

Het verschil in prijs

In praktisch alle gevallen geldt dat een advocaat meer kost dan een jurist. Hoe komt het dat een advocaat duurder is dan een jurist? Allereerst vanwege het principe ‘een leven lang leren’. Na een verplichte universitaire opleiding, moet een meester in de rechten een advocatenopleiding van drie jaar doen bij een advocatenkantoor. Pas na de driejarige opleiding, mag iemand zich advocaat noemen. Maar ook na het behalen van de titel, is een advocaat verplicht jaarlijks 20 opleidingspunten te halen.

Daarnaast wordt een advocaat verplicht zich aan allerlei financiële regels en beroepsregels te houden. Deze regels bepalen op welke manier een advocaat moet functioneren en aan welke eisen een advocatenkantoor moet voldoen. Zo moet een advocatenkantoor een fysiek bemand kantoor hebben. Een advocaat is ook verplicht zich aan te sluiten bij en bij te dragen aan de Nederlandse Orde van Advocaten én een regionale orde van advocaten.

Een advocaat moet aan al deze verplichtingen voldoen om zijn beroep te kunnen uitoefenen. Een jurist is deze zaken niet verplicht. Het eisenpakket waaraan een advocaat moet voldoen, maakt dat het uurtarief hoger is dan van een jurist.

Een jurist of advocaat in de rechtszaal

Het verschil tussen een jurist en een advocaat is het meest zichtbaar in gerechtelijke procedures. De vuistregel is dat juristen zaken mogen behandelen met een geldwaarde tot en met €25.000. Als het gaat om grotere bedragen, kan alleen een advocaat helpen. Maar daarvoor gelden uitzonderingen. Een jurist mag altijd helpen bij arbeidszaken en huurzaken. Dan geldt het plafond van €25.000 niet. Voor alle andere rechtsgebieden geldt dat u zich door een jurist kunt laten bijstaan als het gaat om vorderingen lager dan €25.000.

De keuze: jurist of advocaat?

Afhankelijk van uw zaak kunt u kiezen tussen het inschakelen van een jurist of een advocaat. Heeft u een zaak op het gebied van het arbeidsrecht of het huurrecht of heeft u een vordering tot en met €25.000 in een ander rechtsgebied? Dan kunt u ervoor kiezen om een jurist in te schakelen. Een jurist helpt u net zo goed als een advocaat, maar het brengt doorgaans minder kosten met zich mee. Een lagere factuur betekent immers niet dat het resultaat minder is. In alle andere zaken kunt u een advocaat in de arm nemen.

Juristen van Nova Legal

De juristen van Nova Legal zijn bij uitstek praktisch ingesteld, gericht op resultaat en staan met beide benen in het werkveld. Zij voeren dagelijks gerechtelijke procedures, waardoor onze juristen veel proceservaring hebben. Elke jurist werkzaam bij Nova Legal heeft een universitaire master in Rechtsgeleerdheid en mag zich meester in de rechten noemen. Nova Legal sluit zo goed mogelijk aan bij de eisen die ook gelden voor advocaten, door de juristen regelmatig cursussen te laten volgen die hun kennis en kunde op peil houden. Op die manier kunnen wij u het beste van dienst zijn. U kunt bij Nova Legal terecht voor verschillende diensten, waaronder diensten op het gebied van het arbeidsrecht en het huurrecht.

Benieuwd naar wat onze juristen voor u kunnen doen of wilt u eens kennismaken? Neem dan contact met ons op.

Back To Top