Ga naar hoofdinhoud
Verplichtingen Verhuurder En Huurder Van Een Woning | Blog | Nova Legal

Verplichtingen verhuurder en huurder van een woning

De relatie tussen een verhuurder en een huurder wordt door de wetgever niet als gelijkwaardig gezien. Zo wordt de huurder door de wetgever beschermd omdat deze in een zwakkere positie verkeert. Dit wordt ook wel huurbescherming genoemd. Toch geldt voor zowel verhuurder als huurder dat er regels staan in de wet, waaraan partijen zich moeten houden. Beide partijen moeten zich in ieder geval netjes en fatsoenlijk gedragen ten opzichte van elkaar.

Verplichtingen verhuurder

Een verhuurder moet het gehuurde beschikbaar stellen en houden voor de huurder, woongenot verschaffen en zorgdragen voor het onderhoud van het gehuurde. Dit laatste betekent dat de verhuurder waar mogelijk op verzoek van de huurder gebreken moet verhelpen. Hierbij is de verhuurder verantwoordelijk voor (groot) onderhoud. Gebreken zoals lekkage of rotte kozijnen komen voor rekening van de verhuurder. Wanneer sprake is van verminderd woongenot, kan de huurder vermindering van de huurprijs vorderen.

Verplichtingen huurder

Daartegenover moet een huurder zich gedragen als een goed huurder en moet hij zorgdragen voor tijdige betaling van de huurpenningen, of een andere afgesproken tegenprestatie tijdig voldoen. De huurder mag geen schade toebrengen aan het gehuurde of overlast bezorgen. Ook is de huurder verantwoordelijk voor klein onderhoud, zoals bijvoorbeeld het ontstoppen van de gootsteen. Goed huurderschap gaat niet alleen over het gebruik van het gehuurde, maar ook over hoe de huurder zich bijvoorbeeld gedraagt ten opzichte van zijn buren. Zo is onder andere schade toebrengen aan het gehuurde in strijd met goed huurderschap, maar ook ernstige geluids- of stankoverlast valt hieronder.

Beperking contractsvrijheid in huurovereenkomst

In de huurovereenkomst leggen verhuurder en huurder afspraken vast. Voor overeenkomsten in het algemeen geldt dat partijen veel vrijheid hebben om af te spreken wat ze willen: contractsvrijheid. Voor huurovereenkomsten geldt slechts gedeeltelijk dat partijen vrij zijn om met elkaar af te spreken wat ze willen. Voor de huurovereenkomst kent de wet namelijk ook een flink aantal bepalingen waarin deze contractsvrijheid wordt beperkt. Van deze bepalingen mag niet ten nadele van de huurder worden afgeweken. Zo zijn partijen bijvoorbeeld vrij om een huurprijs af te spreken, maar biedt de wet de huurder de mogelijkheid om achteraf de redelijkheid van de overeengekomen huurprijs te laten toetsen door de huurcommissie Indien de huurcommissie tot het oordeel komt dat de afgesproken huurprijs te hoog is voor de woning, dan moet de huurprijs naar beneden worden aangepast. Wanneer de huurprijs volgens de huurcommissie niet te hoog is blijft de afgesproken huurprijs gelden. Ook van de verplichting van de verhuurder om op verzoek van de huurder gebreken te verhelpen, kan niet worden afgeweken.

De beperking van contractsvrijheid in de huurovereenkomst, heeft net als bij bijvoorbeeld de arbeidsovereenkomst, te maken met de ongelijkwaardigheid van de partijen die de overeenkomst sluiten. Vanwege deze ongelijkwaardigheid is het doel om de huurder of de werknemer te beschermen tegen onredelijke of voor hen ongunstige afspraken in de overeenkomst, omdat zij in verhouding tot de verhuurder of werkgever als zwakkere partij worden gezien door de wetgever.

Wanneer verhuurder en huurder toch dingen afspreken ten nadele van de huurder, en dus in strijd met de wet, dan kan de huurder een beroep doen op vernietiging van deze gemaakte afspraak.

In de praktijk is het zo dat wanneer een huurder zich netjes aan de gemaakte afspraken houdt, zoals het op tijd betalen van de huur en zich gedragen als goed huurder, de verhuurder weinig mogelijkheden heeft om de huurovereenkomst (wanneer geen einddatum is afgesproken) zonder medewerking van de huurder te beëindigen. Dit wordt natuurlijk anders wanneer de huurder een wanbetaler is of voor ernstige overlast zorgt. In dat geval kan de verhuurder wel van de overeenkomst met de huurder af, door een beroep te doen op wanprestatie.

Samengevat

Een huurovereenkomst is een overeenkomst waarvoor de wetgever speciale regels heeft opgesteld, om de huurder te beschermen. Normaal gesproken hebben partijen contractvrijheid wanneer zij een overeenkomst sluiten. Deze vrijheid wordt in het geval van een huurovereenkomst beperkt door de wetgever.

Nova Legal helpt u graag

Twijfelt u over (een bepaling in) uw huurcontract, heeft u te maken met een (ver)huurder die de gemaakte afspraken niet nakomt of wilt u de huurovereenkomst die u heeft gesloten beëindigen en vraagt u zich af of dit mogelijk is? Nova Legal adviseert u graag over uw huurovereenkomst(en) en kan u waar nodig bijstaan in een gerechtelijke procedure. Hierbij kunt u denken aan het vorderen van achterstallige huur, het ontbinden van de huurovereenkomst en/of het vorderen van ontruiming.

Neem gerust contact met ons op!

Back To Top