Ga naar hoofdinhoud
Transitievergoeding-blog-Nova-Legal

Transitievergoeding: wat is het, wanneer krijg je het en wat is het doel hiervan

Geüpdatet op 09 sep 2020 om 11:09

UPDATE 2020 – Op 1 januari 2020 is de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) in werking getreden en zijn de regels rondom transitievergoedingen veranderd. In deze blog leggen we uit wat de transitievergoeding inhoudt, hoe hoog deze vergoeding is, wat het doel van de vergoeding is en bespreken we slapende dienstverbanden.

Wat is een transitievergoeding?

Een transitievergoeding is een vergoeding die de werkgever moet betalen aan de werknemer, nadat de werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigt. De vergoeding is bedoeld om de overgang naar een andere baan makkelijker te maken, maar geldt ook ter compensatie voor de gevolgen van het ontslag. De werknemer mag zelf weten waar hij of zij de vergoeding voor gebruikt.

Een werknemer kan in principe vanaf dag 1 aanspraak maken op een transitievergoeding wanneer de werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigt.

De hoogte van de vergoeding

De hoogte van een transitievergoeding is afhankelijk van de duur van de arbeidsovereenkomst en het salaris van de werknemer. De werknemer heeft dan recht op 1/3e maandsalaris per dienstjaar, onafhankelijk van het aantal jaren dat de werknemer in dienst is.

Vóór 2020 was er een andere berekening voor transitievergoeding. Toen kregen werknemers een hogere vergoeding wanneer zij meer dan tien jaar in dienst waren. Door de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) is dit nu niet meer het geval.

Per 1 januari 2019 is het maximum vastgesteld op € 81.000,-. Als het berekende bedrag hoger is dan dit maximum, dan heeft de werknemer recht op maximaal één jaarsalaris.

Slapende dienstverbanden

Slapende dienstverbanden zijn een veel gehoord begrip sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Een werkgever is op grond van de wet verplicht om een zieke werknemer ten minste twee jaar lang loon door te betalen bij langdurige ziekte. Daarna houdt de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever in principe op.

Wanneer een werkgever de zieke werknemer vervolgens wil ontslaan, moet hij of zij de werknemer een transitievergoeding betalen. In de praktijk blijkt dat veel werkgevers niet bereid zijn om dit te doen. In plaats daarvan houden de werkgevers het dienstverband ‘slapend’. Dit betekent dat er geen einde komt aan de arbeidsovereenkomst en de werkgever dus geen transitievergoeding verschuldigd is aan de werknemer. De werknemer blijft in dienst, maar verricht geen werkzaamheden meer voor de werkgever en ontvangt geen salaris.

Het slapend houden van dienstverbanden is niet zonder risico’s of gevolgen. Zo bestaat de kans dat de werknemer zich na een periode weer beter meldt. De werkgever moet zich dan aan zijn re-integratieverplichting houden en de werknemer werk aanbieden. Daarbij loopt de transitievergoeding verder op omdat de werknemer in dienst blijft. Tenslotte zorgt het slapend houden van dienstverbanden voor onzekerheid voor werknemers.

UPDATE 8 NOVEMBER 2019: de Hoge Raad heeft uitspraak gedaan over slapende dienstverbanden. In principe moet een werkgever het dienstverband beëindigen wanneer een langdurig arbeidsongeschikte werknemer hierom vraagt. Lees hier het nieuwsbericht over de uitspraak van de Hoge Raad.

Wet compensatie transitievergoeding

Op 1 april 2020 is de Wet compensatie transitievergoeding in werking getreden. Op basis van deze regeling kunnen werkgevers bij langdurig zieke werknemers een compensatie voor de transitievergoeding aanvragen bij het UWV. Deze compensatie is afkomstig uit het algemeen werkloosheidsfonds. De bedoeling van de wet is om werkgevers een manier te geven om slapende dienstverbanden toch te beëindigen.

Vragen over de transitievergoeding

De juristen van Nova Legal helpen u graag met al uw vragen op het gebied van ontslag en ontslagvergoedingen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Back To Top