fbpx
skip to Main Content
050 211 25 78 secretariaat@nova-legal.nl
Premiedifferentiatie Vanaf 2020: Flexibel Werken Wordt Duurder Dan Vast Werk

Premiedifferentiatie vanaf 2020: flexibel werken wordt duurder dan vast werk

Geüpdatet op 02 jan 2020 om 12:01

Op 1 januari treedt de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) in werking. Door de wet verandert onder andere de premiedifferentiatie voor werkgevers. Vanaf 2020 is er een lagere WW-premie voor vaste contracten. Hierdoor wordt flexibel werk duurder ten opzichte van vast werk.

Hoe is het nu?

Vóór 2020 deelde de Belastingdienst bedrijven in in verschillende sectoren. De WW-premie verschilde per sector. Deze hoogte was afhankelijk van het werkloosheidsrisico in die sector. 

De eerste zes maanden werd de premie uitgekeerd uit het sectorfonds, daarna werd de premie uitgekeerd uit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf).

Waarom verandert het?

De sectorindeling past niet bij de huidige economische en maatschappelijke situatie. Vroeger bleven werknemers vaak tientallen jaren bij dezelfde werkgever. Tegenwoordig wisselen werknemers regelmatig van sector en bedrijven vallen soms onder meerdere sectoren.

Wat verandert er vanaf 2020?

Vanaf 1 januari 2020 verandert de premiedifferentiatie door de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab). De hoogte is niet langer afhankelijk van de sector, maar verschilt per type contract. Vast of flexibel.

Werkgevers betalen vanaf 2020 een lagere WW-premie voor vaste contracten dan voor flexibele arbeid. Het is wel vereist dat de arbeidsovereenkomst schriftelijk is vastgelegd. De lagere premie geldt niet voor (vaste) oproepovereenkomsten.

Voor tijdelijke contracten en oproepovereenkomsten betaalt een werkgever vanaf 2020 een hogere WW-premie dan voor vaste contracten.

Het verschil in de premie is vijf procentpunten. Het kabinet bepaalt jaarlijks de hoogte van de WW-premies, net zoals in vorige jaren.

De hoogte is niet langer afhankelijk van de sector, maar verschilt per type contract. Vast of flexibel.

Uitzonderingen

Er zijn uitzonderingen op de premiedifferentiatie. Er zijn drie situaties waarbij de werkgever ook het lage tarief mag betalen bij flexibel werk:

  • Wanneer de werkgever een praktijkovereenkomst sluit met een BBL leerling.
  • Wanneer de werknemer jonger is dan 21 jaar en maximaal 12 uur per week werkt.
  • Wanneer de werkgever uitkeringen betaalt op grond van werknemersverzekeringen.

Bent u klaar voor 2020?

Nova Legal | Uw partner in juridische zaken | Juristenkantoor Groningen en AmsterdamDe Wab moet vast werk aantrekkelijker maken ten opzichte van flexibel werk. Hulp nodig bij de veranderingen van de Wab? Nova Legal helpt met het opstellen en controleren van arbeidsovereenkomsten, zodat ze aan alle wetten en regels voldoen. Daarbij kan een goede arbeidsovereenkomst de werkgever beschermen wanneer er een conflict ontstaat.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Back To Top