Ga naar hoofdinhoud
Payrolling: Veranderingen Vanaf 2020 Door De Wet Arbeidsmarkt In Balans (WAB) | Blogs | Nova Legal | Juristenkantoor Groningen En Amsterdam

Payrolling: veranderingen vanaf 2020 door de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)

Geüpdatet op 30 jun 2020 om 10:06

Payrolling is een populaire vorm van flexibele arbeid. Vanaf 1 januari 2020 veranderen de regels rondom payrolling door de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (Wab). Wij leggen ze uit in deze blog.

Wat is payrolling volgens de Wet arbeidsmarkt in balans?

Bij payrolling geeft een werkgever de verplichtingen van het werkgeverschap uit handen aan een andere partij, een payrollbedrijf. Het payrollbedrijf neemt dan het juridisch werkgeverschap van de werknemer die bij dat bedrijf werkt op zich.

Vanaf 1 januari 2020 is er sprake van payrolling als:

  1. De payrollwerkgever niet zelf de allocatiefunctie vervult; hij brengt zelf niet vraag en aanbod bij elkaar. Dit is wel het geval bij uitzendovereenkomsten, waar een uitzendbureau uitzendkrachten samenbrengt met de vraag naar arbeid van andere bedrijven.
  2. De arbeidskracht alleen met toestemming van de werkgever ergens anders kan worden geplaatst. Er is sprake van exclusiviteit.

Vóór de Wab waren werknemers die onder een payrollbedrijf vielen automatisch payrollers. Met ingang van de wet verandert dit. Vanaf 2020 wordt per individuele overeenkomst bekeken of deze aan de nieuwe definitie van payrolling voldoet.

Wat verandert er vanaf 1 januari 2020 met de Wab?

Met de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) komt er meer onderscheid tussen uitzenden en payrolling. Hierdoor kan een payrollbedrijf geen gebruik meer maken van de bijzondere regels die wel voor uitzendovereenkomsten geldt.

Geen afwijkende regels over de ketenregeling

Vanaf 1 januari 2020 kan een payrollbureau niet langer afwijkende regels over de ketenregeling in de cao zetten. Voor de arbeidskracht geldt dezelfde ketenregeling als bepaald in de wet. Een payroller kan vanaf 2020 maximaal drie tijdelijke contacten in maximaal drie jaar hebben.

Geen gebruik van uitzendbeding

Daarbij kan geen gebruik worden gemaakt van het uitzendbeding. In het uitzendbeding kunnen partijen tot 1 januari 2020 afspreken dat -in de eerste zes maanden van de payrollovereenkomst- geen aanspraak op loon bestaat als de payroller niet werkt. Vanaf 1 januari 2020 mag dit niet meer.

Arbeidsvoorwaarden

Een andere verandering: payrollwerknemers hebben vanaf 2020 recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als ‘reguliere’ werknemers. Een voorbeeld hiervan is het aantal vakantiedagen.

Een beter pensioen

Ten slotte krijgen payrollwerknemers door de Wab recht op een beter pensioen. Het huidige StiPP-pensioen is volgens de wetgever niet toereikend. Wat wel toereikend is, dat staat nog niet vast. Omdat de kwestie ingewikkeld ligt, geldt deze verandering pas vanaf 1 januari 2021.

Overgangsrecht

Overeenkomsten die worden gesloten op of na 1 januari 2020 vallen onder de nieuwe regelgeving. Voor de overeenkomsten die zijn gemaakt vóór 1 januari 2020 gelden de oude regels voor de duur van deze overeenkomst. 

Het recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden geldt vanaf 1 januari 2020 wel voor alle payrollovereenkomsten, oude en nieuwe. 

Het einde van payrolling?

Het doel van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) is om vast werk aantrekkelijker maken. De veranderingen van de Wab moeten payrolling daarom minder aantrekkelijk maken.

De praktijk zal uitwijzen of er straks ook inderdaad minder payrollers zijn.

Vragen over de Wet arbeidsmarkt in balans?

Neem vrijblijvend contact met ons op als u vragen heeft over de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab).

Back To Top