Ga naar hoofdinhoud
Overeenkomst Van Opdracht | Blogs | Nova Legal | Juristenkantoor Groningen En Amsterdam

Overeenkomst van opdracht: wat houdt het in?

Bij een overeenkomst van opdracht neemt de ene partij een opdracht aan van de andere partij en verricht hiervoor werkzaamheden. De overeenkomst van opdracht is, net als de arbeidsovereenkomst en de koopovereenkomst, een veelvoorkomende overeenkomst. De overeenkomst is vooral populair bij (zelfstandig) ondernemers. In deze blog leggen we uit wat een overeenkomst van opdracht inhoudt en welke verantwoordelijkheden een opdrachtgever en opdrachtnemer hebben.

Wat is een overeenkomst van opdracht?

Een overeenkomst van opdracht is een overeenkomst waarbij de ene partij, de opdrachtnemer, een opdracht aanneemt van de andere partij, de opdrachtgever. De opdrachtnemer verricht werkzaamheden voor de opdrachtgever, anders dan op grond van een arbeidsovereenkomst. 

Als de opdrachtgever en opdrachtnemer zelf afspraken met elkaar maken, dan gelden deze afspraken. Wanneer de opdrachtgever en -nemer geen afspraken hebben gemaakt, dan kunnen zij terugvallen op de wet. De regels over de overeenkomst van opdracht vallen daarom onder het regelend recht.

Op een overeenkomst van opdracht zijn ook de algemene regels voor de overeenkomst van toepassing, zodat ook hier sprake moet zijn van een aanbod en aanvaarding daarvan. 

Meestal eindigt de overeenkomst wanneer de opdracht is voldaan, maar partijen kunnen ook een overeenkomst van opdracht sluiten die niet eindigt door volbrenging.

Geen arbeidsovereenkomst

Een overeenkomst van opdracht is anders dan een arbeidsovereenkomst. Bij een arbeidsovereenkomst is er een gezagsverhouding tussen werkgever en werknemer, bij overeenkomst van opdracht is deze gezagsverhouding er niet. Dit is een van de redenen waarom de overeenkomst populair is bij ZZP’ers.

Soms is het onduidelijk of partijen een overeenkomst van opdracht of een arbeidsovereenkomst hebben. Dit blijkt ook uit het bekende voorbeeld: arrest Groen/Schoevers.

Wat moet een opdrachtgever doen?

De wet verplicht de opdrachtgever om een redelijke vergoeding te betalen aan de opdrachtnemer. Als de partijen hierover geen afspraken hebben gemaakt, dan moeten ze kijken naar wat in de praktijk een redelijk loon is.

Daarnaast moet de opdrachtgever de onkosten die de opdrachtnemer maakt vergoeden.

In sommige gevallen kan de opdrachtgever ook schadeplichtig zijn aan de opdrachtnemer. Dit is het geval wanneer de schade het gevolg is van gevaren die uit de gegeven opdracht voortvloeien. 

Wat moet een opdrachtnemer doen?

Een opdrachtnemer heeft ook verantwoordelijkheden. Zo moet de opdrachtnemer de instructies van de opdrachtgever uitvoeren en hierover verantwoording afleggen.

De opdrachtnemer moet de opdrachtgever op de hoogte houden van de uitvoering van de opdracht. Daarbij moet hij de zorgen van de werkgever in acht nemen.

Wat als er een procedure wordt gestart?

Deze omschrijvingen van wat een opdrachtgever en een opdrachtnemer moeten doen zijn veelomvattend, maar niet alomvattend. Want wanneer houdt een opdrachtnemer de opdrachtgever bijvoorbeeld goed op de hoogte?

Als partijen er niet uit komen zal een rechter hierover uiteindelijk een oordeel vellen. Dan wordt het geval beoordeeld aan de hand van alle omstandigheden van het geval.

Overeenkomst van opdracht opzeggen

Wanneer niets is afgesproken over opzegging, dan kan een opdrachtgever op elk moment de overeenkomst van opdracht opzeggen. 

Voor een opdrachtnemer ligt dit anders. Een professionele opdrachtnemer mag de overeenkomst alleen opzeggen wanneer deze voor onbepaalde tijd is aangegaan en niet door volbrenging eindigt. 

Er is een uitzondering. De opdrachtnemer kan een overeenkomst van opdracht wél opzeggen wanneer hij hier een gewichtige reden voor heeft. Bijvoorbeeld wanneer het onmogelijk is om de opdracht te volbrengen. 

Wanneer een opdracht door opzegging eerder eindigt, heeft de opdrachtnemer recht op een (redelijk) loon voor de werkzaamheden die hij heeft verricht.

Welke overeenkomst heeft u gesloten?

Soms is het lastig te bepalen welke overeenkomst u het beste kunt sluiten en welke regels hiervoor gelden. 

Het kan ook voorkomen dat u een overeenkomst met een partij heeft, maar beide denkt dat het een andere soort overeenkomst is. Dit blijkt ook uit het arrest Groen/Schoevers. Hier waren de partijen het niet met elkaar eens: was de overeenkomst een overeenkomst van opdracht of een arbeidsovereenkomst?

Neem gerust contact op met ons als u een probleem heeft met de wederpartij of u een overeenkomst wilt opzeggen. Nova Legal kan u verder helpen met advies en bijstand.

Back To Top