Ga naar hoofdinhoud
Oproepkrachten: Wat Verandert Er Vanaf 2020 Met Ingang Van De WAB? | Blogs | Nova Legal | Juristenkantoor Groningen En Amsterdam

Oproepkrachten: wat verandert er vanaf 2020 met ingang van de Wab?

Geüpdatet op 21 jan 2020 om 16:01

Op 1 januari 2020 is de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) in werking getreden en daarmee is onder andere de regelgeving over oproepkrachten veranderd. In onze blog vertellen we wat er precies is veranderd bij oproepkrachten.

Waarom verandert de regelgeving over oproepovereenkomsten?

Volgens het kabinet is was de situatie voor oproepkrachten te onzeker. Daarbij was het onduidelijk wat er precies onder de term ‘oproepovereenkomst’ viel, omdat er geen definitie in de wet stond. 

Met ingang van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) is er sprake van een oproepovereenkomst wanneer er geen urenomvang van de arbeid is vastgelegd met een gelijkmatige spreiding over die tijdseenheid (bijvoorbeeld 24 uur per week). Daarbij heeft een oproepkracht geen recht op loon als hij de arbeid niet verricht. Dit zijn per definitie nulurencontracten en min-max contracten. Dit zijn vormen van flexibele arbeid.

Volgens het kabinet was de situatie voor oproepkrachten te onzeker

Wat verandert de Wet arbeidsmarkt in balans?

Bij oproepovereenkomsten wijzigt een aantal zaken. We leggen ze één voor één uit. Lees hier over de andere veranderingen van de Wab.

Oproeptermijn van vier dagen

Een werkgever moet zijn oproepkracht tenminste vier dagen van tevoren oproepen. Als een werkgever een oproepkracht korter dan vier dagen van tevoren oproept, dan kan de werknemer de oproep afslaan en hoeft hij niet te werken.

Een werkgever moet een werknemer schriftelijk of elektronisch oproepen, bijvoorbeeld via WhatsApp. Een telefoontje is dus niet voldoende.

Een werkgever moet zijn oproepkracht tenminste vier dagen van tevoren oproepen.

Oproep intrekken binnen vier dagen voor aanvang werk = loon betalen

Als de werkgever binnen 4 dagen voor aanvang van het werk de oproep (deels) intrekt, dan behoudt de oproepkracht zijn recht op loon over de omvang waarvoor hij in eerste instantie was opgeroepen. 

Dit geldt ook als de werkgever het tijdstip van de oproep binnen 4 dagen voor de oproep verandert, waardoor de werknemer minder loon zou krijgen.

Arbeidsovereenkomst aanbieden na twaalf maanden oproepovereenkomst

Na twaalf maanden oproepovereenkomst moet de werkgever de werknemer een arbeidsovereenkomst met een vast aantal uren aanbieden. Dit aantal uren is gebaseerd op het aantal uren dat de oproepkracht gemiddeld heeft gewerkt in de afgelopen 12 maanden.

De werknemer mag het aanbod afwijzen en doorwerken als oproepkracht. De werkgever mag de werknemer niet dwingen tot deze vaste omvang.

Als de werkgever zijn werknemer na twaalf maanden geen arbeidsovereenkomst met vaste arbeidsomvang aanbiedt, dan heeft de oproepkracht recht op loon over dit gemiddelde aantal uren.

Op 1 januari 2020 langer dan één jaar oproepkracht

Het recht op een vaste arbeidsomvang geldt ook als een werknemer op 1 januari 2020 langer dan een jaar werkt als oproepkracht. De werkgever is dan verplicht vóór 1 februari 2020 een aanbod te doen.

Het minimum van drie betaalde uren per oproep blijft bestaan.

Afspraken in de cao

In de geldende cao kan staan dat de termijn van vier dagen wordt verkort naar één dag. Er mag niet in staan dat er bij afzegging van de werkgever geen recht bestaat op loon. 

Daarbij kan in de cao worden afgesproken dat de nieuwe regels voor oproepovereenkomsten niet gelden voor seizoenswerk. 

Hulp bij oproepkrachten?

Werkt u met oproepkrachten en/of heeft u behoefte aan hulp of advies over de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab)? De juristen van Nova Legal staan u graag bij. Neem vrijblijvend contact met ons op, dan bespreken we uw situatie.

Back To Top