Ga naar hoofdinhoud
Ontslagroute - De Weg Naar Ontslag - Arbeidsrecht Bij Nova Legal

Ontslagroute: via het UWV of via de kantonrechter?

Geüpdatet op 02 jan 2020 om 10:01

Een werkgever kan een werknemer niet zomaar ontslaan. Een werkgever moet hiervoor een bepaalde route bewandelen: de ontslagroute. In deze blog leggen we uit wanneer een werkgever welke route moet afleggen om een werknemer te ontslaan.

Een werknemer ontslaan

Om een werknemer te kunnen ontslaan, volgt de werkgever de ontslagprocedure.

De ontslaggrond bepaalt de route

De gekozen ontslaggrond bepaalt via welke weg het ontslag loopt. Er zijn twee opties. De ontslagroute loopt via het UWV of de ontslagroute loopt via de kantonrechter.

Er is echter een uitzondering, dit is wanneer een werkgever een werknemer op staande voet ontslaat. In die situatie gaat de werkgever niet eerst langs het UWV of de kantonrechter. De werkgever beëindigt het dienstverband dan per direct.

De route via het UWV

Bij twee van de eerder genoemde ontslaggronden gaat de ontslagroute via het UWV. Dit is bij ‘bedrijfseconomische redenen’ en ‘langdurige ziekte’. Als een werkgever een werknemer wil ontslaan om een van deze redenen, dient de werkgever een ontslagverzoek in bij het UWV. De werknemer mag op dit verzoek reageren door wel of geen bezwaar te maken tegen het verzoek.

De route via het UWV verloopt schriftelijk. Meestal beslist het UWV binnen vier weken op het ontslagverzoek. Zij laat dan weten of er een ontslagvergunning wordt afgegeven.

Als het UWV een ontslagvergunning afgeeft, eindigt de arbeidsovereenkomst. De arbeidsovereenkomst eindigt dan na de afgifte van de ontslagvergunning en na het einde van de opzegtermijn. Een werknemer kan bij het UWV bezwaar maken tegen dit besluit.

De route via de kantonrechter

Bij alle overige ontslaggronden verloopt de ontslagroute via de kantonrechter. De werkgever dient een verzoekschrift in bij de kantonrechter. Hierin verzoekt de werkgever de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

De werknemer kan bezwaar maken tegen het ontslag. Dit heet verweer voeren. De werknemer kan dit schriftelijk doen met een verweerschrift. Het verweerschrift dient de werknemer in bij de kantonrechter.

Vervolgens wordt de zaak mondeling behandeld. Tijdens de mondelinge behandeling kunnen beide partijen hun verhaal doen en stelt de kantonrechter vragen.

Na de mondelinge behandeling, kan de kantonrechter twee dingen doen. Ten eerste kan de kantonrechter de partijen de gelegenheid geven om er alsnog samen uit te komen.

Ten tweede kan de kantonrechter zelf een oordeel uitspreken. Dit doet de kantonrechter ook als de partijen er samen niet uitkomen, nadat de kantonrechter hierom heeft gevraagd. Op basis van alle informatie besluit de kantonrechter of er aan alle vereisten van de ontslaggrond is voldaan.

In de beschikking geeft de kantonrechter aan of het ontslagverzoek wordt toegekend of afgewezen. Als de kantonrechter het ontslagverzoek toekent, beëindigt hiermee de arbeidsovereenkomst.

Als de kantonrechter het ontslagverzoek afwijst, blijft de arbeidsovereenkomst in stand. De werknemer blijft dan in dienst bij de werkgever. Dit is voor beide partijen vaak een onwenselijke situatie. De werkgever heeft een werknemer in dienst die hij of zij niet kan ontslaan. De werknemer moet werkzaamheden verrichten voor een partij die hem of haar liever kwijt dan rijk is. De ontslagroute eindigt hier.

Willen de partijen later wel allebei de arbeidsovereenkomst laten beëindigen, dan kunnen zij een vaststellingsovereenkomst opstellen om zo alsnog uit elkaar te gaan.

Het personeelsdossier

Welke ontslaggrond een werkgever ook heeft om een werknemer te (willen) ontslaan, het is bij alle gronden belangrijk dat het personeelsdossier (dan wel ontslagdossier) op orde is. Wanneer een werkgever een ontslagverzoek indient, dient hij stukken in die het verzoek motiveren. Deze stukken komen uit het personeelsdossier.

Het is verstandig om van tevoren te (laten) controleren of een dossier op orde is, of er aan de voorwaarden van de ontslaggrond is voldaan, of alle benodigde stappen zijn ondernomen en zo ja, wat hiervan de resultaten zijn.

Als er aan een van deze voorwaarden niet is voldaan, kan dit nog worden hersteld. Dit verhoogt de kans dat de kantonrechter het ontslagverzoek goedkeurt.

De ontslagroute juist bewandelen?

Bent u werkgever? Onze juristen kunnen u bijstaan tijdens de gehele ontslagprocedure. Zij beoordelen of uw personeels- of ontslagdossier op orde is, bekijken of er aan alle voorwaarden voor een ontslaggrond is voldaan en wat u als werkgever nog kunt verbeteren. Samen starten wij een procedure bij het kantongerecht. Neem vrijblijvend c op voor meer informatie.

Back To Top