Ga naar hoofdinhoud
Mondelinge Versus Schriftelijke Overeenkomst/overeenkomsten, Nova Legal

Mondelinge versus schriftelijke overeenkomsten

Geüpdatet op 19 mei 2020 om 10:05

Het valt misschien niet zo op, maar we verrichten de hele dag juridische handelingen. Een kopje koffie bestellen in een restaurant? U heeft zojuist een mondelinge overeenkomst gesloten. Van schriftelijke overeenkomsten weet u waarschijnlijk beter dat u een overeenkomst aangaat, bijvoorbeeld wanneer u een krabbel zet onder de verlenging van een contract. Maar wat is het verschil tussen een mondelinge en een schriftelijke overeenkomst? En welke vorm is het beste? In deze blog leggen we het u uit.

Vormvrije overeenkomsten

Overeenkomsten hebben geen vaste vorm. Dit houdt in dat overeenkomsten op verschillende manieren kunnen worden gesloten. Dat kan mondeling, schriftelijk of op elke andere manier.

Mondelinge overeenkomst

Een mondelinge overeenkomst lijkt (en is) sneller gemaakt dan een afspraak op papier. Er is sprake van een mondelinge overeenkomst wanneer het aanbod van de een direct wordt opgevolgd door de aanvaarding van het aanbod door de ander.

Wanneer u in een restaurant een kopje koffie besteld, is dat een juridische handeling en heeft u een mondelinge overeenkomst gesloten. Het restaurant biedt koffie aan en u aanvaardt het aanbod door een kopje koffie te bestellen.

Schriftelijke overeenkomst

De naam zegt het al: een schriftelijke overeenkomst is een afspraak tussen partijen die zwart op wit wordt vastgelegd. Op die manier weten de partijen precies wat de afspraken zijn. In veel gevallen wordt het aangeraden een overeenkomst schriftelijk te sluiten, omdat het dan gemakkelijker is om de gemaakte afspraak aan de tonen. Dit kan verwarring en discussie voorkomen.

Sommige overeenkomsten zijn alleen geldig als ze schriftelijk zijn overeengekomen. Wordt zo’n overeenkomst toch mondeling gesloten, dan wordt hij nietig verklaard. Zo staat in de wet dat de (ver)koop van een huis schriftelijk moet gebeuren. Ook is een werkgever verplicht een concurrentiebeding in het contract van zijn werknemer schriftelijk vast te leggen en overeen te komen.

Geldigheid van een overeenkomst

Zowel schriftelijke als mondelinge overeenkomsten zijn geldige overeenkomsten, al is er een aantal uitzonderingen zoals hierboven genoemd. Wanneer een overeenkomst rechtsgeldig is, kunt u de wederpartij houden aan deze afspraak, los van de vorm van de overeenkomst. Op basis van de overeenkomst, kunt u de partij waarmee u de overeenkomst hebt gesloten verplichten de gemaakte afspra(a)k(en) na te komen.

Online berichten als schriftelijk bewijs

Online communicatie is aan de orde van de dag anno 2019. Meer dan ooit communiceren we in geschreven tekst via online kanalen als e-mails, chats en WhatsApp-berichtjes. Voor deze geschriften geldt dat ze ook als bewijs kunnen dienen voor een overeenkomst.

Zo heeft een rechter bijvoorbeeld beoordeeld dat een WhatsApp bericht kan dienen als schriftelijk bewijs als er twee vinkjes zichtbaar zijn bij de verzender en er door de ontvanger geen tegenbewijs is geleverd over de ontvangst van het bericht. Maar het is niet altijd even eenvoudig om aan te tonen dat online berichten goed zijn aangekomen.

Ons advies: sluit een overeenkomst schriftelijk af

Het verschil tussen een mondelinge en een schriftelijke overeenkomst is pas echt van belang op het moment dat een van beide partijen de afspraken niet nakomt. Wanneer u wilt aantonen dat de wederpartij zich niet heeft gehouden aan de gemaakte afspraken, dan moet u bewijzen dat de afspraken zijn gemaakt. De regel luidt immers; wie eist, bewijst. Dergelijke afspraken zijn gemakkelijker aan te tonen wanneer dit zwart op wit staat. Het bewijzen van een mondelinge overeenkomst is ingewikkelder, helemaal wanneer de wederpartij ontkent de mondelinge overeenkomst met u te hebben gesloten of als de wederpartij beweert iets anders met u te hebben afgesproken. Om die reden raden wij u aan overeenkomsten schriftelijk vast te leggen.

Overeenkomsten controleren of opstellen

U doet er verstandig aan belangrijke afspraken schriftelijk vast te leggen. De juristen van Nova Legal zien in de praktijk helaas regelmatig dat afspraken niet op schrift zijn gesteld. Onze cliënten hebben dan wel gelijk maar krijgen dit niet altijd, omdat ze het niet kunnen aantonen vanwege een gebrek aan bewijs.

De juristen van Nova Legal kijken graag met u mee of en op welke manier u gemaakte afspraken kunt bewijzen. We kunnen u ook adviseren over de sluiten van overeenkomsten of controleren uw overeenkomsten op juridische correctheid.

Back To Top