Ga naar hoofdinhoud
Achterstallig Loon Betalen: De Loonvordering, Nova Legal

Loonvordering: achterstallig loon betalen

Geüpdatet op 18 mei 2020 om 15:05

De werkgever is verplicht om zijn werknemer op tijd loon uit te betalen. Wanneer hij dit niet doet, dan kan de werknemer dit loon opeisen. Dit heet vorderen. In deze blog leggen we uit wat een werkgever kan verwachten wanneer een werknemer hem confronteert met een loonvordering. Ook leggen we uit welke stappen een werknemer kan nemen wanneer een werkgever het loon niet betaalt.

Wat is een loonvordering?

We schreven al eens eerder dat loon de tegenprestatie van de werkgever is voor de verrichtte arbeid van de werknemer. In de arbeidsovereenkomst staat wanneer de werkgever het loon moet uitbetalen. Doet de werkgever dit niet of te laat, kan de werknemer een loonvordering indienen.

Een loonvordering is een aanspraak van de werknemer op datgene wat de werkgever aan hem verschuldigd is. Een loonvordering kan ook bestaan uit een aanspraak op vakantiegeld, dat de werkgever niet op tijd uitbetaalt.

Oorzaken niet betalen van loon

Er bestaan verschillende oorzaken waarom een werkgever het loon niet (op tijd) uitbetaalt.

Zo kan er sprake zijn van betalingsonmacht. Dit betekent dat de werkgever simpelweg het geld niet heeft om de werknemer te betalen. Een werkgever kan ook weigeren het loon te betalen, terwijl hij daartoe wel in staat is. Dat heet betalingsonwil.

Een werknemer kan alleen aanspraak maken op de wettelijke verhoging wanneer de werkgever het loon niet (op tijd) heeft uitbetaald en de oorzaak hiervoor bij de werkgever ligt. Het argument dat er er onvoldoende financiële middelen zijn om het loon te betalen is nooit een geldig argument. De verplichting om loon te betalen ligt namelijk in het bedrijfsrisico van de werkgever; de werkgever is hiervoor verantwoordelijk.

Wettelijke verhoging en rente over loon

Wanneer de werkgever het loon niet (op tijd) uitbetaalt, kan de werknemer aanspraak maken op het verschuldigde loon plus een wettelijke verhoging van het loon en wettelijke rente. De hoogte van de verhoging en de rente staat in de wet.

De wettelijke verhoging kan worden gezien als een soort boete voor de werkgever, voor het niet (op tijd) uitbetalen van het loon. De Hoge Raad geeft aan dat het een prikkel is om loon op tijd te betalen. De verhoging kan oplopen tot wel vijftig procent van het loon.

De eerste stap: het instellen van de loonvordering

Als een werknemer loon wil vorderen, moet hij eerst de werkgever in gebreke stellen voor het niet betalen van het loon. In de brief verzoekt hij de werkgever om het loon alsnog te betalen, eventueel met een wettelijke verhoging en de wettelijke rente. De partijen kunnen afspraken maken over de verdere stappen. Als de werkgever vervolgens nog steeds niet betaalt, kan de werknemer een procedure starten.

De werknemer kan een kantonprocedure starten, maar ook een kort geding. Omdat de werknemer het loon waarschijnlijk hard nodig heeft, zal deze vaak een kort geding starten. Een kort geding kan worden gezien als een soort spoedprocedure.

In de rechtbank: matigingsbevoegdheid van de rechter

Wanneer de gerechtelijke procedure over de loonvordering is gestart, doet de rechter een uitspraak over de zaak. De rechter oordeelt dan of de eis van de werknemer terecht is. De rechter heeft een matigingsbevoegdheid. Dit betekent dat de rechter de wettelijke verhoging kan matigen. De rechter kan deze wettelijke verhoging zelfs tot het nulpunt verminderen. Een werknemer kan een verhoging en rente vorderen, maar een rechter zal dit niet altijd (in die mate) toewijzen.

Verjaring

De loonvordering verjaart vijf jaar nadat het loon niet op tijd is uitbetaald. Een werknemer kan een werkgever dus tot vijf jaar nadat het loon niet is betaald confronteren met een loonvordering. Het is voor een werknemer ook mogelijk om de verjaring te stuiten. Met stuiten geeft de werknemer schriftelijk aan de werkgever aan dat hij nog steeds aanspraak wil of kan maken op het achterstallige loon. De einddatum van de verjaringstermijn schuift dan op en er gaat een nieuwe verjaringstermijn van vijf jaar lopen.

Nova Legal

Wordt u geconfronteerd met een loonvordering of heeft u een loonvordering op uw werkgever? Wij staan u graag bij. Onze juristen kunnen u adviseren hoe u hiermee het beste kunt omgaan en welke stappen u het beste kunt nemen. Neem vrijblijvend contact met ons op en ontdek wat we u kunnen bieden.

Meer weten over het arbeidsrecht?

Download dan onze whitepaper ‘Ondernemen met personeel‘. In de whitepaper vertellen we alles wat een werkgever moet weten over werken met personeel. Van het aangaan van een arbeidsovereenkomst tot het ontslag en alles wat hier tussenin zit.

Back To Top