Ga naar hoofdinhoud
Liefde Op De Werkvloer | Kan Een Werkgever Een Liefdesrelatie Verbieden? | Blog | Nova Legal

Lang leve de liefde! Of toch niet? Kun je liefde op de werkvloer verbieden als werkgever?

Je collega’s zie je vaak meer dan je familie, vrienden of je partner. Het komt dan ook meer dan eens voor dat collega’s onderling een affaire of liefdesrelatie met elkaar krijgen. Soms kan liefde op de werkvloer vervelende situaties opleveren. Speciaal voor Valentijnsdag hebben we een blog geschreven over liefde op de werkvloer. Want, hoe zit dat nu eigenlijk? Kan een werkgever liefde op de werkvloer verbieden? En wat zijn de mogelijke arbeidsrechtelijke gevolgen van liefde op de werkvloer?

Privéleven

Je werkgever kan je niet verbieden om een relatie aan te gaan, met wie dan ook. Liefdesrelaties behoren tot het privédomein van de werknemer en dit privédomein wordt beschermd door de grondwet. Dit betekent dat je werkgever je in principe ook niet kan verbieden om een liefdesrelatie aan te gaan met een collega. Of het handig of wenselijk is, is natuurlijk een ander verhaal. Soms kan een relatie op de werkvloer namelijk wel voor problemen zorgen in de werkverhouding. Zo kan er een verstoorde arbeidsverhouding ontstaan, bijvoorbeeld wanneer de liefde eindigt en (goed) contact niet langer mogelijk is of in het geval dat een relatie ontstaat tussen werkgever en werknemer.

Ingrijpen bij problemen

De werkgever kan – afhankelijk van de situatie – ingrijpen en moet dat soms zelfs doen. Een relatie tussen twee gelijkwaardige collega’s zal niet snel tot problemen leiden. Een ingrijpen vanuit de werkgever is dan ook niet per se noodzakelijk voor een goede werkverhouding. Als de relatie tussen deze collega’s tot problemen leidt binnen de organisatie, zou een werkgever bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een overplaatsing van één van de twee. Een ontslag in een dergelijke situatie is in ieder geval een te ingrijpend middel.

De situatie is anders als een leidinggevende een relatie aangaat met een ondergeschikte. Daarmee kan er een situatie ontstaan, waarbij de ondergeschikte zich verplicht voelt om de liefde te beantwoorden, om zo bijvoorbeeld niet zijn/haar baan te verliezen. Dit is geen werkbare situatie en van een dergelijke situatie kan eenvoudig misbruik worden gemaakt. Het is in zo’n geval belangrijk dat de werkgever dan tot actie overgaat, bijvoorbeeld door te zorgen voor een andere leidinggevende. In een dergelijke situatie kan zelfs ontslag geoorloofd zijn! De werkgever moet namelijk zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Dit betekent dat de werkgever voornoemde situatie moet beëindigen.

In de jurisprudentie zijn vele voorbeelden te vinden over liefde op het werk. Uiteindelijk is het altijd afhankelijk van de posities van de werknemers en de situatie of er ingegrepen moet worden en op welke manier. Van de werkgever wordt in ieder geval verlangd dat hij bij het ontstaan van problemen mag ingrijpen, en soms dus zelfs moet ingrijpen.

Wat kan je het beste doen?

Een gesprek met de betreffende collega’s – hoe lastig ook – is het belangrijkste. Als een relatie tot problemen leidt, kan een overplaatsing of een wijziging van de functie tot de mogelijkheden behoren. Ook ontslag is in sommige gevallen niet ondenkbaar. Als werkgever is het verstandig om een huishoudelijk reglement of een personeelsbeleid te hebben, waarin zaken over liefde op de werkvloer staan opgenomen. Daarin kan worden opgenomen dat werknemers de werkgever in ieder geval moeten informeren over een relatie op de werkvloer. Wilt u advies over hoe te handelen bij een relatie op de werkvloer? Of heeft u een andere arbeidsrechtelijke kwestie waar u advies over wilt? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Neem contact op
Back To Top