Ga naar hoofdinhoud
Kledingvoorschriften Op Het Werk - Juristenkantoor Nova Legal

Kledingvoorschriften op de werkvloer

Geüpdatet op 27 okt 2022 om 09:10

De een gaat in een t-shirt naar het werk, de ander moet strak in pak naar kantoor. De verwachtingen hierin verschillen flink per sector, maar ook per werkgever. Heeft een werkgever iets te zeggen over kledingkeuzes? We vertellen graag meer over kledingvoorschriften op de werkvloer.

Instructierecht

Een werkgever heeft op grond van de wet een instructierecht. Hiermee mag de werkgever instructies geven over de werkzaamheden die werknemers uitvoeren. Daarbij mag hij instructies geven die betrekking hebben op de goede orde binnen de onderneming. De werknemer is verplicht om deze instructies op te volgen.

Op basis van het instructierecht mag een werkgever richtlijnen opstellen over de kledingkeuze en het uiterlijk van werknemers. Werknemers moeten die richtlijnen dan naleven. Hoever een werkgever hierin mag gaan, verschilt per situatie. De werkgever moet altijd een legitiem doel hebben om bepaalde kleding te verplichten of verbieden.

Kleding verplichten

Voor sommige beroepen zijn er kledingvoorschriften die kleding verplichten om de veiligheid van de werknemers te waarborgen. Denk hierbij aan een helm op een bouwplaats of een zaagbroek bij het kappen van bomen.

Kleding verbieden

Interessanter zijn kledingvoorschriften die werknemers verbieden om bepaalde kleding te dragen. In de zomer, waarin we nu eenmaal graag iets luchtigs aantrekken, kan dit snel een discussiepunt kunnen worden. Hierbij verschilt het per bedrijf hoe verhullend de kleding mag zijn.

Wat moet ik aan?

Wanneer je twijfelt over dat ene jurkje of die blouse met korte mouwen, doe je er goed aan om eerst eens om je heen te kijken op kantoor. Wat draagt de rest van je collega’s? Welke sfeer heerst er op kantoor?

In zijn algemeenheid zal voor de meeste heren gelden dat het een no-go is om in een korte broek op de werkvloer te verschijnen.

Voor vrouwen zal veelal gelden dat blote benen en korte mouwen geen probleem zijn, mits het niet teveel afleidt van de functie die je uitoefent. Rokjes of jurkjes niet te kort, bovenkleding niet te bloot.

Voor zowel mannen als vrouwen geldt bij de meeste bedrijven: slippers zijn uit den boze. Dit hoort bij vrijetijdskleding en is meer thuis op het strand of de camping.

Geen gouden antwoord

Het is onmogelijk om een kant en klaar antwoord te geven op de vraag wat een werknemer aan kan op de werkvloer. Ook vanuit juridisch oogpunt zijn er weinig concrete aanknopingspunten. Er blijft altijd een grijs gebied; elke werkplek is weer anders en de ene werkgever zal minder moeite hebben met bepaalde kleding of een bepaald uiterlijk dan de andere.

Kledingvoorschriften: tip voor werkgevers

Als je als werkgever invloed wil uitoefenen op de kleding van werknemers, is het verstandig om regels hierover op te nemen in bijvoorbeeld een huishoudelijk reglement of gedragsregels. In zo’n document kan een werkgever richtlijnen en instructies geven aan werknemers over allerlei zaken, waaronder de kledingvoorschriften.

Meer weten over het arbeidsrecht? Download dan onze whitepaper ‘Ondernemen met Personeel. Hierin vindt u alles wat u moet weten over werken met personeel. Van het aangaan van een arbeidsovereenkomst tot ontslag en alles wat hier tussenin zit.

Back To Top