skip to Main Content
050 211 25 78 secretariaat@nova-legal.nl
Ketenregeling: Na Hoeveel Tijdelijke Contracten Een Vast Contract?

Ketenregeling: na hoeveel tijdelijke contracten een vast contract?

Geüpdatet op 23 apr 2020 om 09:04

De ketenregeling bepaalt hoeveel tijdelijke contracten een werknemer maximaal mag hebben in welke periode, voordat het arbeidscontract wordt omgezet naar een vast contract. Op dit moment mogen maximaal drie tijdelijke contracten elkaar mogen opvolgen in een periode van drie jaar. We leggen het uit in deze blog. 

Verschil arbeidsovereenkomst onbepaalde en bepaalde tijd

Om de ketenregeling goed te kunnen uitleggen, moet eerst het verschil tussen een vast en een tijdelijk contract duidelijk zijn. Het verschil zit hem in de manier waarop het contract kan worden beëindigd.

Een arbeidscontract -of arbeidsovereenkomst– voor onbepaalde tijd is een vast contract. Deze kan alleen worden beëindigd wanneer de werknemer ontslag neemt of de werkgever de werknemer ontslaat.

Een arbeidscontract voor bepaalde tijd is een tijdelijk contract. Deze eindigt vanzelf. Dat kan bijvoorbeeld door op voorhand een einddatum af te spreken. Maar het is ook mogelijk om een contract te sluiten voor de looptijd van bijvoorbeeld een project. Wanneer het project klaar is, eindigt het tijdelijke arbeidscontract.

De ketenregeling is alleen van toepassing op contracten voor bepaalde tijd.

Wat is de ketenregeling?

De ketenregeling bepaalt hoeveel tijdelijke arbeidscontracten van bepaalde tijd er maximaal achter elkaar mogen worden gesloten, voordat het arbeidscontract wordt omgezet naar een arbeidscontract voor onbepaalde tijd. De regeling bepaalt in feite na hoeveel tijdelijke contracten een arbeidsovereenkomst moet overgaan van bepaalde tijd naar onbepaalde tijd.

De ketenregeling bepaalt na hoeveel tijdelijke contracten een arbeidsovereenkomst moet overgaan van bepaalde tijd naar onbepaalde tijd.

Hoe werkt de ketenregeling: na hoeveel tijdelijke contracten een vast contract?

De huidige ketenregeling bepaalt dat maximaal drie tijdelijke contracten elkaar mogen opvolgen in een periode van drie jaar. Na het verstrijken van drie jaar, of na het aflopen van het derde tijdelijke contract, ontstaat automatisch een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd als het dienstverband doorgaat. Wanneer de periode tussen twee contracten langer is dan zes maanden, ontstaat er een nieuwe keten.

Vóór 2020 had een werknemer recht op maximaal drie tijdelijke contracten in een periode van maximaal twee jaar. De Wet Arbeidsmarkt in balans (WAB) veranderde deze periode naar maximaal drie jaar, in de hoop dat werknemers hierdoor vaker een vast contract aangeboden krijgen.

Uitzonderingen

Er zijn meerdere uitzonderingen mogelijk op de ketenregeling. Zo geldt over het algemeen dat in een cao kan worden afgeweken van de ketenregeling. Daarbij geldt de ketenregeling niet voor leer-arbeidsovereenkomsten, zoals de beroepsbegeleidende leerweg. Ten slotte geldt de regeling niet voor kinderen die jonger zijn dan achttien jaar, wanneer zij niet meer dan twaalf uur per week werken.

Controleer uw arbeidsovereenkomsten

Met ingang van de Wet arbeidsmarkt in balans veranderde een aantal zaken in het arbeidsrecht, waaronder de ketenregeling en de regels over transitievergoeding. Het is daarom belangrijk om te controleren wat voor invloed dit heeft op uw organisatie. Wij kunnen u helpen bij het opstellen en controleren van arbeidsovereenkomsten, zodat u zich houdt aan alle (nieuwe) regels.

Onze juristen kunnen u informeren over de aanstaande veranderingen. We staan u graag te woord. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Meer weten over personeelszaken?

Download dan onze whitepaper ‘Ondernemen met personeel‘. Hierin vertellen we alles wat een werkgever moet weten over werken met personeel. Zoals wat er  in een arbeidsovereenkomst moet staan. Maar we vertellen ook wat de geldige redenen zijn voor ontslag. En hoe een werkgever dit het beste aan kan pakken.

Back To Top