Ga naar hoofdinhoud
Kan De Verhuurder Zomaar De Huur Opzeggen?

Kan de verhuurder zomaar de huur opzeggen?

Er kunnen verschillende ruimtes worden gehuurd of verhuurd, bijvoorbeeld (zelfstandige of onzelfstandige) woonruimten, maar ook bedrijfspanden. De regels voor de huur en verhuur van woonruimten verschillen van die van bedrijfsruimten. In deze blog gaan we in op de (ver)huur van zelfstandige woningen, zoals eengezinswoningen en appartementen. Hierbij kijken we naar de verschillen tussen huurcontracten voor bepaalde en onbepaalde tijd en wat de verschillen zijn met betrekking tot de huurbescherming van de huurder.

Wet Doorstroming Huurmarkt

Sinds de Wet Doorstroming Huurmarkt is het mogelijk om huurcontracten voor bepaalde tijd aan te gaan. Hiermee is het voor verhuurders makkelijker geworden om een huurovereenkomst aan te gaan, omdat ze niet direct worden geconfronteerd met de sterke huurbescherming van de huurder. 

Huurcontracten voor bepaalde tijd beëindigen

De Wet Doorstroming Huurmarkt maakt het mogelijk om een kortdurige huurovereenkomst aan te gaan, van maximaal twee jaar. Bij dit soort huurovereenkomsten heeft de huurder geen recht op huurbescherming en kan hij binnen twee jaar op straat worden gezet door de verhuurder. Deze huurovereenkomst eindigt in principe door het verstrijken van de afgesproken tijd. 

De verhuurder moet de huurder schriftelijk informeren over het einde van de huurovereenkomst, ook al is er een einddatum afgesproken en duurt de huurovereenkomst niet langer dan twee jaar. Dit moet de verhuurder ten minste drie maanden, maar uiterlijk één maand voor het einde van de huurtermijn aangeven. De verhuurder hoeft hierbij geen reden op te geven voor de beëindiging. 

De bewijslast dat de opzegging is ontvangen, ligt bij de verhuurder. Vergeet de verhuurder aan te zeggen, dan loopt hij het risico dat de huurovereenkomst voor bepaalde tijd wordt omgezet in een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd, ook al was dit niet de bedoeling. In dat geval krijgt de huurder vanaf dat moment wél huurbescherming en verandert de huurovereenkomst voor bepaalde tijd in een huurovereenkomst zonder einddatum, waarbij de verhuurder niet meer zomaar van de huurder af kan. De opzegging bij een tijdelijk huurcontract is dus erg belangrijk. Wanneer dit niet goed wordt gedaan, kan dit grote gevolgen hebben.

Huurovereenkomst voor onbepaalde tijd beëindigen

Bij een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd is het lastiger om de overeenkomst te beëindigen. Voor het tussentijds beëindigen van de huurovereenkomst heeft de verhuurder een opzeggrond uit de wet nodig, zoals bijvoorbeeld overlast. De bescherming van een huurder bij een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd strekt dus ver. 

In de praktijk zien we vaak dat het lastig is om een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd op te zeggen. Meer dan eens komt het dan ook tot een gerechtelijke procedure, waarin wij ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van de woning vorderen. 

Heeft u een huurder die niet betaalt of een andere huurkwestie waar u tegenaan loopt?

Wanneer u als verhuurder te maken heeft met een wanbetaler of een huurder die veel overlast veroorzaakt, dan kunnen wij u helpen met het vorderen van achterstallige huurtermijnen en/of het vorderen van ontbinding en zo nodig ontruiming.

Back To Top