fbpx
skip to Main Content
050 211 25 78 secretariaat@nova-legal.nl
Heeft U Baat Bij Een Incasso Kort Geding?

Heeft u baat bij een incasso kort geding?

Om te weten of een incasso kort geding u wellicht kan helpen, is het allereerst handig om te weten wat een incasso kort geding precies is. Dat vertellen wij u graag in deze blog. Een incasso kort geding is kortgezegd een relatief snel en effectief middel om uw geldvordering voldaan te krijgen door tussenkomst van de rechter. In deze blog zullen we verder ingaan op wat er zoal komt kijken bij een incasso kort geding en wat de vereisten zijn om een incasso kort geding te starten, zodat u na het lezen van deze blog weet of een incasso kort geding wel of niet interessant kan zijn voor u.

Een incasso kort geding: wat houdt dat in?

Deze versnelde gerechtelijke incassoprocedure heeft een veel kortere doorlooptijd dan een normale gerechtelijke incassoprocedure. Hierdoor beschikt een schuldeiser vele malen sneller over een vonnis dat ten uitvoer kan worden gelegd en waarmee een deurwaarder aan het werk kan worden gezet. In de meeste gevallen doet een rechter al binnen twee weken uitspraak. Een incasso kort geding biedt vaak voor bedrijven uitkomst, wanneer zij al geruime tijd op hun geld zitten te wachten en snel met een krachtig middel hun vordering willen incasseren.

Voordat een incasso kort geding wordt gestart, moet de schuldenaar nog wel eenmalig de mogelijkheid krijgen om te betalen zonder tussenkomst van een rechter. Dit kan door middel van een sommatiebrief. Het is gebruikelijk dat hierbij al de conceptdagvaarding wordt meegezonden, waarop de datum en het tijdstip van de zitting al te zien zijn. Om er zeker van te zijn dat de schuldenaar deze sommatie ook daadwerkelijk ontvangt, moet deze aangetekend worden verzonden of door een deurwaarder aan de schuldenaar worden overhandigd.

Betaalt de schuldenaar niet naar aanleiding van de sommatie? Dan kan de procedure worden gestart. De schuldenaar wordt dan opgeroepen om bij de rechtbank te verschijnen op de genoemde zittingsdatum. De wettelijke dagvaardingstermijn van acht dagen moet worden aangehouden bij een incasso kort geding. Het gebeurt vaak dat een debiteur niet komt opdagen en vervolgens bij verstek wordt veroordeeld. Afhankelijk van de hoogte van de vordering wordt het incasso kort geding gestart bij de kantonrechter of bij de voorzieningenrechter van de rechtbank. Wanneer de vordering niet hoger is van € 25.000,00 treedt de kantonrechter op als voorzieningenrechter.

Vereisten

De vordering moet voor de rechter eenvoudig te beoordelen zijn. Een incasso kort geding is bedoeld als middel om eenvoudige vorderingen te incasseren. Dit betekent onder meer dat het moet gaan om een geldvordering. Deze moet voortvloeien uit een overeenkomst met betrekking tot goederen, kredieten of diensten, of een geldlening of huurovereenkomst. De geldvordering moet door de schuldenaar niet worden betwist. Wanneer de schuldeiser verwacht dat de schuldenaar dit tijdens de zitting wel zal doen of wanneer de schuldenaar heeft aangegeven dat er een goede reden is waarom de vordering niet wordt voldaan, is een incasso kort geding geen geschikt middel om de vordering te incasseren. Daarnaast is de sommatiebrief zoals hierboven beschreven, verplicht. Tot slot moet kunnen worden aangetoond dat de schuldeiser een spoedeisend belang heeft bij het incasso kort geding. Vaak zal de spoedeisendheid betrekking hebben op de financiële (nood)situatie van de schuldeiser doordat de schuldenaar niet betaalt.

Conclusie

U kunt baat hebben bij een incasso kort geding wanneer u een eenvoudige geldvordering heeft op uw wederpartij die zonder (gegronde) reden onbetaald wordt gelaten en u er een groot belang bij heeft dat de vordering snel wordt geïncasseerd. Wanneer uw vordering wordt toegewezen heeft u snel een vonnis in handen waarmee u een deurwaarder beslag kunt laten leggen. Door de korte doorlooptijd en het snelle karakter kleeft er ook een aantal nadelen en risico’s aan een incasso kort geding. Het kan soms lastig zijn om te bepalen of uw vordering geschikt is om via een incasso kort geding aan de rechter voor te leggen. Nova Legal is gespecialiseerd in gerechtelijke incasso’s en kan vooraf goed inschatten of een incasso kort geding een geschikt middel is voor u, of dat er wellicht in uw geval een andere manier is om uw vordering te incasseren. Twijfelt u welk incassomiddel geschikt is om uw vordering snel te incasseren? Neem contact met ons op, wij adviseren u graag!

Neem contact op

 

Back To Top