Ga naar hoofdinhoud
Het Dorvo/Herngreen Arrest Blog Nova Legal

Het Dorvo/Herngreen arrest: is er sprake van een huurovereenkomst wanneer partijen niet over huur spreken?

Wanneer partijen een overeenkomst aangaan, zijn zij in principe vrij om te bepalen wat zij daarin afspreken. Partijen kunnen bijvoorbeeld ook zelf een naam geven aan de overeenkomst. Zij kunnen echter niet voorkomen dat bepaalde wettelijke regels van toepassing zijn op die overeenkomst. Onder andere het arrest Dorvo/Herngreen legt ons uit hoe dit zit.

De casus: Dorvo tegen Herngreen

De partijen Dorvo en Herngreen gaan in de jaren ’60 een overeenkomst aan. Zij noemen deze overeenkomst een ‘stallingscontract’. Zij spreken daarin af dat Dorvo een garagebox in gebruik geeft aan Herngreen tegen betaling voor een bepaalde periode. De garagebox betrof een afgesloten ruimte en Herngreen verkreeg de sleutel van de deur van Dorvo. De garagebox was enkel bestemd voor het opbergen van de auto van Herngreen. Destijds kocht men enkel een auto wanneer deze ook gestald kon worden.

Bij de overeenkomst behoorden ook een set algemene voorwaarden. Daarin werden de termen ‘in stalling nemen’ en ‘stallingskosten’ gebruikt om het verschaffen van het gebruik van de garagebox en de betalingen te omschrijven. In de overeenkomst werd dus niet gesproken over huur of een huurovereenkomst. Vervolgens zegt Dorvo deze stallingsovereenkomst op. Herngreen stelt zich op het standpunt dat er sprake is van een huurovereenkomst, er zouden in dat geval aanvullende regels gelden voor het opzeggen van de overeenkomst. Is er sprake van een huurovereenkomst? Of zijn de bewoordingen van het contract beslissend?

Het hof

Bij gebreke aan de volledige uitspraak vanwege de leeftijd ervan, kunnen wij hier enkel de overwegingen van het hof bespreken. Het hof overweegt dat er een overeenkomst is gesloten waarbij Herngreen voor een bepaalde tijd, voor een bepaald bedrag, een garagebox ter beschikking stond. Van belang vindt het hof daarbij dat het een afgesloten ruimte betrof, waarvan Dorvo de sleutel aan Herngreen heeft gegeven. Tot slot vindt het hof het van belang dat de box enkel en alleen voor het opbergen van de auto van Herngreen bestemd was. Hiermee is het gebruik van de box voldoende individualiseerbaar, hetgeen betekent dat het duidelijk moet zijn welke zaak precies wordt verhuurd en welke prestatie daar tegenover staat. Aan alle vereisten voor een huurovereenkomst was dus volgens het hof voldaan. Daarmee genoot Herngreen de bescherming die een huurder toekomt.  

De Hoge Raad

Omdat Dorvo zich niet kon vinden in de overwegingen van het hof, stapte hij naar de Hoge Raad. Er zou volgens Dorvo sprake zijn van een overeenkomst van bewaargeving, waardoor de beschermende regels voor een huurovereenkomst niet van toepassing waren. Ook beroept Dorvo zich op de algemene voorwaarden, waaruit zou blijken dat er sprake was van een overeenkomst van bewaargeving. De Hoge Raad bekrachtigt echter de overwegingen van het hof. Niet de bewoordingen van een overeenkomst zijn beslissend, maar juist de strekking van de overeenkomst. Daarmee was deze overeenkomst gezien haar aard en inhoud te beschouwen als een huurovereenkomst en genoot Herngreen als huurder huurbescherming. Het feit dat zij in de algemene voorwaarden nergens hebben gesproken over huur, maar juist over ‘in stalling nemen’ en ‘stallingskosten’, neemt niet weg dat het karakter van de overeenkomst die van een huurovereenkomst is.

Karakter van een overeenkomst is beslissend

Wanneer partijen een overeenkomst sluiten, kunnen zij dit contract allerlei benamingen geven. Dit doet echter niet af aan het feit dat zij hiermee de wettelijke regels niet kunnen ontduiken. Het karakter van een overeenkomst, dus haar strekking en inhoud, is beslissend voor het bepalen van de aard van de overeenkomst en dus welke wettelijke regels van toepassing zijn.

Heeft u hulp twijfels over een bepaling in uw huurcontract, of twijfelt u of uw overeenkomst te kwalificeren is als een huurovereenkomst? Nova Legal adviseert u graag en kan u waar nodig bij staan in een gerechtelijke procedure. Onze juristen zijn gespecialiseerd in het huurrecht en staan u graag te woord!

Neem contact op
Back To Top