fbpx
skip to Main Content
050 211 25 78 info@nova-legal.nl
De Gouden Kooi: Arbeidsovereenkomst Of Overeenkomst Van Opdracht?

De Gouden Kooi: arbeidsovereenkomst of overeenkomst van opdracht?

Een weggestemde deelnemer van de Gouden Kooi vraagt een WW-uitkering aan bij het UWV, maar het verzoek wordt afgewezen. De deelnemer gaat hiertegen in beroep. De vraag rijst: is er sprake van een arbeidsovereenkomst of niet?

De Gouden Kooi

De Gouden Kooi is een televisieprogramma waarin deelnemers zich voor langere tijd laten opsluiten in een luxe villa. De laatst overgebleven kandidaat wint de villa en 1 miljoen euro. 

Voorafgaand aan de deelname hebben de deelnemers een overeenkomst van opdracht getekend, waarin expliciet is opgenomen dat partijen niet de intentie hebben om een arbeidsovereenkomst aan te gaan. 

Verder is er in deze overeenkomst bepaald dat de deelnemers per maand een ‘schadeloosstelling’ ontvangen. De producent Talpa hield op dat bedrag loonheffingen en sociale premies in. Ook waren er regels in het huis en was de producent bevoegd deze eenzijdig te wijzigen. 

Eén van de deelnemers wordt weggestemd en vraagt een WW-uitkering aan bij het UWV. Het UWV weigert de uitkering te verstrekken en zegt dat de deelnemer hier geen recht op heeft, omdat ze niet op basis van een arbeidsovereenkomst werkzaam is geweest. De deelnemer maakt bezwaar, maar dit wordt ongegrond verklaard.

Centrale raad van beroep

De deelnemer gaat vervolgens in beroep en de Centrale Raad van Beroep stelt haar in het gelijk. 

In de beoordeling keek de Centrale Raad van Beroep naar de definitie van een arbeidsovereenkomst. Kijkend naar deze definitie is er volgens de Centrale Raad van Beroep wél sprake van een arbeidsovereenkomst. Daardoor heeft oud-deelnemer recht op een WW-uitkering bij het UWV.

Hoge Raad

Het UWV stelt vervolgens hoger beroep in, maar het Hoger beroep houdt geen stand. De Hoge Raad houdt eveneens vast aan de criteria van een arbeidsovereenkomst en stelt dat de overeenkomst tussen de deelnemer en de producent aan alle criteria voldoet. Daarom oordeelt de Hoge Raad dat de deelnemer aanspraak kan maken op een WW-uitkering. 

Arbeidsovereenkomst of niet?

De Hoge Raad bevestigt wederom dat het antwoord op de vraag of partijen een arbeidsovereenkomst met elkaar zijn aangegaan, afhankelijk is van de feitelijke situatie.

Wanneer men op een overeenkomst zet: ‘we gaan geen arbeidsovereenkomst aan’, betekent dat niet dat dit ook daadwerkelijk niet zo is. De feitelijke uitvoering van de overeenkomst weegt zwaarder.

Heeft u vragen over uw arbeidsovereenkomst? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Week van de Rechtspraak

Van 23 tot en met 27 september 2019 is het de Week van de Rechtspraak. Daarom delen we deze week elke dag een bekend of spraakmakend arrest. Gisteren: de case over een docent werd op staande voet ontslagen nadat hij zijn school en klas achterliet, vlak na de tramaanslag in Utrecht.

Meer weten over de week van de Rechtspraak? Kijk dan hier.

Back To Top