skip to Main Content
050 211 25 78 secretariaat@nova-legal.nl
Dierendag: Het Loretta Arrest

Dierendag: het Loretta arrest

Geüpdatet op 29 mei 2020 om 08:05

Elk jaar op 4 oktober vieren we dierendag. Dieren krijgen die dag meestal een extra snoepje of een aai over de bol. Ondanks dat dieren hun eigenaren vaak veel blijdschap bezorgen, kunnen ze ook voor een hoop narigheid zorgen. In deze blog gaan we in op een arrest waarin een dier de hoofdrol speelt.

Paard Loretta

Paard Loretta wordt tegen betaling ondergebracht bij een manege, waar zij wordt verzorgd. De afspraak is dat de manege het paard traint, africht en zadelmak maakt.

Een medewerker van de manege traint Loretta en laat het paard daarna uitlopen in de kleine bak. Een tienermeisje passeert het paard en Loretta trapt de tiener vol in het gezicht. Hierop eisen de ouders van het meisje een schadevergoeding van de eigenaar van het paard.

Wie is aansprakelijk voor de schade?

De eigenaar van Loretta stelt dat hij niet aansprakelijk is, maar de manege. De manege gebruikt het paard namelijk in de uitvoering van haar bedrijf. De rechtbank verklaart dit verweer gegrond. De schadevergoedingsplicht ontstaat uit de overeenkomst die de eigenaar van het paard en de manege hebben, op grond waarvan de manege het paard tegen betaling zadelmak maakt in de uitoefening van haar bedrijf. Daarom is de manege aansprakelijk. Het tienermeisje, inmiddels volwassen geworden, gaat in hoger beroep.

Het hof sluit zich aan bij de uitspraak van de rechtbank. Wanneer het paard alleen bij de manege staat gestald, zal de eigenaar van het paard in de regel aansprakelijk zijn voor de eventuele schade die het paard aanricht. In dit geval betaalde de eigenaar van het paard de manege, om het paard te trainen, zadelmak te maken en af te richten. Het paard werd door de manege gebruikt in de uitoefening van haar bedrijf. Hierdoor verschuift de aansprakelijkheid van de eigenaar van het paard naar de manege.

De Hoge Raad oordeelt vervolgens in lijn met bovenstaande dat, als een dier wordt gebruikt in de uitoefening van een bedrijf, de risicoaansprakelijkheid van dat dier niet bij de bezitter ligt, maar bij degene die het bedrijf uitoefent. Of in een bepaald geval sprake is van bedrijfsmatig gebruik, hangt telkens van de situatie af.

Aansprakelijkheid bij dieren

Normaal gesproken is de bezitter van een dier aansprakelijk voor de schade die het dier aanricht. De uitspraak van de Hoge Raad laat zien dat dit anders ligt wanneer het dier wordt gebruikt in de uitoefening van iemand anders zijn bedrijf. In dat geval ligt de risicoaansprakelijkheid bij degene die het bedrijf uitoefent.

Heeft u schade?

Heeft u schade door iemand anders toedoen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Back To Top