Ga naar hoofdinhoud
Wat, Waarom En Hoe: De Dagvaarding | Nova Legal | Uw Partner In Juridische Zaken | Juristenkantoor Groningen En Amsterdam

Dagvaarding: wat moet erin staan?

Geüpdatet op 16 jun 2020 om 11:06

Het komt wel eens voor dat twee partijen het niet eens kunnen worden met elkaar. Bijvoorbeeld als iemand zijn deel van de afspraak niet nakomt. Als partijen er niet uitkomen, kan het uitkomst bieden de zaak voor te leggen aan een rechter. Hiervoor wordt de gerechtelijke procedure gestart. Het eerste belangrijke onderdeel hiervan is de dagvaarding.  

Wat is een dagvaarding?

Een dagvaarding is de oproep om voor de rechter te verschijnen. Het is de eerste stap in de gerechtelijke procedure en een belangrijk document. De partij die de dagvaarding laat opstellen, noemen we de eisende partij. De partij die de dagvaarding ontvangt, heet de gedaagde.

Wat moet er in een dagvaarding staan?

Informatie over de eisende en gedaagde partij

In een dagvaarding staat wie de eisende partij is en waar de partij woont of gevestigd is. Ook moet erin staan aan wie de dagvaarding gericht is, inclusief woonplaats of vestigingsplaats. Hierbij moeten de volledige namen en adressen worden vermeld.

Wanneer deze informatie niet wordt vermeld, loopt de eisende partij het risico dat de dagvaarding nietig wordt verklaard en niet wordt geaccepteerd. De rechter behandelt de zaak dan niet inhoudelijk.

Informatie over de tijd en locatie

In een dagvaarding moet ook staan welke afdeling van de rechtbank de zaak behandelt. Dit kan de afdeling civiel recht zijn, maar ook de kantonrechter kan zaken behandelen. Dit hangt over het algemeen af van de hoogte van de vordering. De vuistregel is dat een kantonrechter zaken tot € 25.000,- behandelt, met uitzondering van huur- en arbeidszaken. Wanneer de zaak gaat over een vordering met een waarde van €25.000,- of meer wordt het door de civiele rechter behandeld. In beide gevallen moet er griffierecht worden betaald.

Informatie over de aanwezigheid van partijen

De dagvaarding moet duidelijk maken dat de gedaagde partij moet verschijnen in de rechtbank. Een partij hoeft niet fysiek naar de rechtbank toe om er te verschijnen. De gedaagde partij kan ook ‘verschijnen’ door op de dag van de zitting schriftelijk te reageren.

Wanneer de zaak wordt behandeld door de kantonrechter, kan de gedaagde zichzelf vertegenwoordigen. De gedaagde kan ook kiezen zich te laten vertegenwoordigen door een jurist. Bij zaken die worden behandeld door de rechtbank moet er een advocaat mee. De dagvaarding geeft ook aan wat er gebeurt als de gedaagde niet verschijnt.

Informatie over de reden van de dagvaarding

De reden voor een dagvaarding moet ook een plek krijgen in de oproep. De eisende partij omschrijft wat er is gebeurd en op welke gronden hij meent een vordering te hebben op de gedaagde partij. De eisende partij beschrijft ook het verweer van de gedaagde partij en weerlegt dat. De bewijzen die de eisende partij heeft om zijn zaak te onderbouwen krijgen ook een plek in de brief. Dit alles heet ook wel het ‘lichaam van de dagvaarding’.

Informatie over de eis

De eis is het belangrijkste onderdeel van de dagvaarding. Daarin staat wat de eisende partij wil en waartoe de rechtbank de gedaagde zou moeten veroordelen. Dit heet ook wel het ‘petitum van de dagvaarding’. Het is belangrijk dat dit juist wordt geformuleerd. De rechter mag namelijk alleen op grond van wat er in het petitum staat een vonnis uitspreken.

Hulp van een deurwaarder

Voordat de dagvaarding naar de rechtbank wordt gestuurd, moet de gedaagde partij weten dat hij gedagvaard wordt. Daar komt een deurwaarder bij kijken. De deurwaarder overhandigt de dagvaarding in persoon aan de gedaagde partij of laat deze in een gesloten enveloppe achter in de brievenbus van het adres waarop de gedaagde staat ingeschreven. Dit heet het betekenen van de dagvaarding.

Een gerechtelijke procedure starten

Nova Legal | Uw partner in juridische zaken | Juristenkantoor Groningen en AmsterdamDe juristen van Nova Legal hebben ruime ervaring in het voeren van procedures op tal van rechtsgebieden. Onze juristen zijn als geen ander in staat om u op gepaste wijze bij te staan in het opstellen van dagvaardingen en het voeren van procedures.

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Back To Top